U povodu 29. listopada,  Svjetskog dana moždanog udara Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka provela je na Korzu javnozdravstvenu akciju.

Klinika za neurologiju uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u šatoru na Korzu organizirala je niz aktivnosti s ciljem upozoravanja javnost na čimbenike rizika za moždani udar, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanje zdravog načina života. Uz edukativna predavanja, organizirano je i mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi te izračun individualnog rizika od moždanog udara.

Kako je kazala predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić, moždani udar je globalni javnozdravstveni problem, bolest koja narušava zdravlje i kvalitetu života, a kod najgorih ishoda, dovodi i do smrti.

Javnozdravstvenu akciju podržali Grad Rijeka i PGŽ

Javnozdravstvenu akciju podržali Grad Rijeka i PGŽ

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Simptomi moždanog udara su iznenadna utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor.

Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom. Tromboliza se može primijeniti unutar 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija unutar 6 sati od početka simptoma moždanog udara. Učinkovitost je veća ako se ranije primjene. Kako je kazala dr. Vuletić, na riječkom KBC-u od posljedica moždanog udara godišnje se liječi 600-tinjak pacijenata, a iduće godine počet će se primjenjivati i mehanička trombektomija.

Simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara

Osim što se može liječiti, moždani udar se može i prevenirati zdravim prehrambenim navikama, redovitom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja i umjerenom konzumacijom alkohola, smanjenjem stresa te kontrolom čimbenika rizika (povišeni krvni tlak i masnoće u krvi, srčane bolesti, šećerna bolest, pretilost te uzimanje oranih kontraceptiva).

Predavanja u sklopu obilježavanja su održali mr. sc. Adriana Prunk-Drmić, dr. sc. David Bonifačić, mr. sc. Slavica Kovačić i dr. Irena Dobrila-Turnšek.

Više informacija o prevenciji i liječenju moždanog udara, kao i tablica po kojoj se može izračunati rizik od moždanog udara, može se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara „Pobijedi vrijeme#Spasi mozak“.