Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održan je prigodni program povodom završetka sezone vježbanja za osobe starije životne dobi koje organizira Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta, u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

S obzirom na to da se svake godine na kraju sezone vježbanja upriliči svečanost i odlazak na praznike, tako je i ove godine organizirano obilježavanje kraja četvrte sezone vježbanja koja je specifična po tome što je pokrenuta još jedna grupa za vježbanje u Mjesnom odboru Mlaka, a vježbači su se uključili i u nove aktivnosti projekta SEFAC (Social Engagement Framework for Addressing the Chronic-disease-challenge).

Druženje je započelo prigodnim riječima dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislava Rukavine i voditeljice projekta vježbanja te voditeljice tematske grupe za unapređenje kulture življenja, čuvanje javnog prostora te zaštitu okoliša projekta “Rijeka – Zdravi grad”, dr. sc. Lovorke Bilajac. Potom je uslijedilo uručenje zahvalnica studentima Fizioterapije koji su vodili vježbe, nastup zbora osoba starije životne dobi te zajedničko vježbanje u holu Medicinskog fakulteta.

Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci vježbe za osobe starije životne dobi organizira u suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija te uz podršku Grada Rijeke. Organizirano vježbanje je krenulo u okviru europskog projekta UHCE (koji je završen 2017. godine), ali obzirom na potrebe osoba starije životne dobi aktivnosti vježbanja nastavljene su i dalje.

Vježbanje je namijenjeno osobama starijim od 65 godina, a provodi se na četiri lokacije i besplatno je za korisnike. Trenutno vježba ukupno 88 osoba, a vježbe vodi 20 studenata preddiplomskog studija Fizioterapije koji su prošli edukaciju za vođenje vježbi namijenjenih osobama starije životne dobi. U sklopu programa prati se i napredak te učinkovitost vježbanja, a jedina je obaveza korisnika/vježbača redovito dolaženje u dogovorene termine i sudjelovanje u mjerenjima.

Skip to content