Zajedničkim kulturno-sportskim programom osnovnih i srednjih škola te dječjeg vrtića “Rijeka”, u prepunoj Dvorani mladosti obilježena je 130. godišnjica uvođenja obavezne nastave tjelesnog odgoja u hrvatske škole u Gradu Rijeci.

Program proslave obljetnice130. godišnjice uvođenja obavezne nastave tjelesnog odgoja u hrvatske škole u Gradu Rijeci, u organizaciji Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Odjela za odgoj i školstvo, Zajednice sportskih udruga Grada Rijeke, okupio je u Dvorani mladosti oko tri tisuće mladih iz riječkih vrtića, osnovnih i srednjih škola, koji su ga s oduševljenjem popratili. Bila je to prava proslava na „riječki način“, kao i uvijek dobro pripremljena, u kojoj su svi učesnici sa velikim žarom pokazali koliko znaju i mogu, u brojnim sportskim i izvannastavnim aktivnostima.
Okupljene su pozdravili Dragan Kinkela, predsjednik udruge pedagoga tjelesne kulture, koji je govorio o značaju bavljenja tjelovježbom te Elida Ružić, u ime Zavoda za školstvo Republike Hrvatske, koja je naglasila da je ova obljetnica riječki doprinos svemu što je učinjeno na promociji tjelovježbe u školama te pozvala na suradnju sve one koje imaju bilo kakav utjecaj na to da se što više promiče tjelovježba.

Gradonačelnik obersnel je otvarajući proslavu zahvalio svima koji su radili na unapređenju tjelovježbe i njenom promicanju u školama, onima koji su već u mirovini, kao i onima koji sada vode brigu o tome da nam djeca budu zdrava i da se aktivnije bave sportom. Obersnel je naglasio da nema straha da se neće graditi nove dvorane i novi bazeni te nova sportska igrališta, jer kada netko ima ovako dugu tradiciju, mladost na koju se može osloniti i niže brojne uspjehe onda zaslužuje da mu se omoguće bolji uvjeti za to.
O povijesti tjelovježbe u Rijeci govorio je, voditelj programa Joso Krmpotić, koji je okupljenoj djeci, na sebi svojstven način, ležerno i živo, približio povijesnu ulogu Rijeke, koja je imala prvog učitelja tjelovježbe još u 19 st. Bio je to Friedrich Singer, Austrijanac rodom, nastavnik tjelovježbe i mačevanja, koji je prema dostupnim podacima, u Rijeci djelovao od 1854. – 1856., i koji je po odlasku u Zagreb napisao prvu brošuru o tjelovježbi na hrvatskom jeziku. Uredbom austrijskog cara iz 1874,g., tjelovježba koja se od tada provodi dva sata tjedno, postaje obveza u školama.
Branka Renko Silov, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, te Gerhard Lempl predsjednik Saveza školskih športskih klubova Primorsko-goranske županije, voditeljima koji su s učenicima osnovnih škola postigli uspješne rezultate na natjecanjima uručili su nagrade Saveza školskih športskih klubova i knjigu autora Miroslava Dodiga „Biomehanika čovječjeg tijela“ i CD. Nagrade su primili Vjekoslav Sardelić, Ljiljana Turina Bujanović, Dara Medić, Aleksej Uremov, Željko Mitrović. Marko Šepić, Dragan Čakardić, Damir Morić, Andrej Krstinić, Damir Grgurić i Zvonimir Kutija.

Mihovil Dorčić, pročelnik Odjela gradske uprave za šport i tehničku kulturu uručio je voditeljima momčadi školskih sportskih klubova srednjih škola koji su postigli uspješne rezultate na natjecanjima nagrade Saveza školskih športskih klubova Primorsko-goranske županije. Nagradu su primili Siniša Latković, Toni Žitko, Rajka Huseini i Mirna Bačić.
Kroz program, koji su „otvorila“ djeca iz vrtića Zamet, Krnjevo i Galeb, a nastavile plesna skupina „Porto Ri“ i brojne osnovne i srednje škole, predstavljena je nastava tjelesne kulture u ustanovama, razni sportovi i sportska postignuća, od vrtića do srednjih škola te saveza športskih klubova. U prostorima Dvorane mladosti postavljena je i izložba dječjih likovnih radova te izložba fotografija na temu športa. Pri kraju programa predstavljene i izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, odnosno sportovi koji su medijski manje atraktivni, kao što su badminton, gimnastika, karate, stolni tenis, judo i sl., kako bi djeca mogla vidjeti koje sve sportske aktivnosti postoje u gradu.