Polaganjem vijenaca kod motela Lucija u Kostreni obilježena je 30. godišnjica osnutka A bojne 111. brigade ZNG.

Vijenac je u ime Grada Rijeke na spomen obilježje položila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je istaknula zahvalnost svim pripadnicima brigade za sve što su učinili u Domovinskog ratu. „Svi pripadnici brigade kao i svi hrvatski branitelji zaslužuju poseban dignitet jer zahvaljujući njima i njihovom djelovanju mi danas imamo svoju državu“, rekla je Krpan.

Brigadni general Frano Primorac iznio je detaljan ratni put prve vojne profesionalne postrojbe ZNG-a s riječkog područja. „Interes za priključivanje brigadi je bio velik, radili smo selekciju i provodili obuku po najstrožim pravilima. Pripadnici brigade sudjelovali su u jednoj od prvih oslobodilačkih akcija, riječ je bila o deblokadi Otočca. Nažalost, bilo je i žrtava. 19 pripadnika dalo je svoje živote za slobodu domovine dok ih je 63 ranjeno“, istaknuo je Primorac.

Kao izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića obilježavanju je nazočio brigadir Robert Jurković kao i izaslanik Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja Ilija Pavlović koji se obratio okupljenima i poručio kako će Ministarstvo i u budućnosti podržavati rad udruga proizašlih iz Domovinskog rata te kako kroz razne programe Ministarstvo nastoji poboljšati živote hrvatskih branitelja koji se često nalaze u iznimno teškim životnim situacijama.

Vijence na spomen obilježje položili su među ostalima i zamjenik župana primorsko-goranske županije Vojko Braut i pročelnik Ureda županije Goran Petrc, kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a kao i predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkule.

Nakon polaganja vijenaca, molitvu je predvodio velečasni Kristijan Zeba.