Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja u PSC „Lovorka Kukanić“ obilježena je 30. obljetnica postrojavanja brigade Teritorijalne obrane Rijeka od koje je kasnije nastala 128. brigada HV.

Tim su se povodom okupili čelnici i pripadnici 128. brigade Hrvatske vojske koja je u listopadu 1991. osnovana na temeljima Teritorijalne obrane na čelu sa zapovjednikom tadašnjeg kriznog Štaba Teritorijalne obrane Rijeka Šimom Radulićem i predsjednikom Udruge 128. brigade HV „Sveti Vid“, Ivanom Lergom. U ime Grada Rijeke nazočili su zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, a prisustvovao je i tadašnji predsjednik IV Općine Rijeka i čelni čovjek kriznog štaba Slavko Linić.

Tijekom ljeta 1991. godine Krizni štab Općine Rijeka donosi odluku o mobilizaciji tadašnje brigade Teritorijalne obrane Rijeka. Smotra novooformljenih jedinica održala se od 2. do 5. rujna 1991., u Omladinskom naselju Lovorka Kukanić, a prema riječima Šime Radulića na poziv za pristupanje 128. brigadi koji je u prvom navratu poslan na 6.700 adresa nije se odazvalo samo 12 osoba, što na najbolji način govori o tome kakav je bio stav Riječana prema ratu i borbi za slobodu.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je kako je tih dana prije 30 godina Rijeka svjedočila najvećem odazivu na mobilizaciju na ovim prostorima. „Iz brigade Teritorijalne obrane vrlo brzo je nastala 128. brigada kroz koju je prošlo više od 7000 branitelja, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj je život, nažalost, položilo 26 branitelja. Naša je zadaća i moralna obveza u budućnosti, kao i sada, u trenutku obilježavanja ove značajna obljetnice, govoriti o važnim događajima, svjedočiti o istini, otrgnuti zaboravu događanja koja su utkana u temelje naše države i neumorno ih prenositi na sve buduće generacije“, rekao je Palčevski i dodao kako je važno istaknuti i kako je Rijeka u tom vremenu pružila utočište mnogim izbjeglim građanima iz cijele države.