Svečanom akademijom na Medicinskom fakultetu obilježena je 45. godišnjica studija Dentalne medicine.

Uz domaćine, prodekanicu za studij Dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Sonju Pezelj-Ribarić i dekana Tomislava Rukavinu, Svečanoj akademiji nazočili su državni tajnik Željko Plazonić, prorektori Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić i Senka Maćešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulija Malatestinić i gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, koji su čestitali na četiri i pol desetljeća kontinuiranog i stručnog rada.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako studij Dentalne medicine zadovoljava visoke obrazovne, stručne i znanstvene kriterije, predstavljajući izvanredan program koji dugi niz godina pobuđuje želju interes mladih ljudi. Čelni ljudi Grada i Županije složili su se kako dentalna medicina predstavlja važan segment zdravstvenog turizma u našoj regiji.

Obilježeno četiri i pol desetljeća postojanja studija dentalne medicine u Rijeci

Obilježeno četiri i pol desetljeća postojanja studija dentalne medicine u Rijeci

Studij dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci osnovan je na današnji dan prije 45 godina. Kako je istaknula prodekanica Pezelj-Ribarić, preteča današnjeg studija Dentalne medicine bila je Viša stomatološka škola u Rijeci koja je djelovala od 1961. do 1968. godine.  Medicinski fakultet u Rijeci i Stomatološki  fakultet u Zagrebu  1970. godine potpisuju ugovor o osnivanju Stomatološkog fakulteta u Rijeci, a već u studenom 1973. godine upisana je prva generacija studenata, 46 tadašnjih brucoša.  Od tada do danas diplomiralo je 1206 studenata koji čine temelj riječke dentalne medicine, uz  prepoznatljivu visoku stručnost kroz praksu i sustavni doprinos znanosti.

Krajem 1990-ih kreće se s osnivanjem Stomatološke poliklinike Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koja  djeluje do 2007.godine, a od tada nastavne baze studija Dentalne medicine postaju Klinika za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Dom zdravlja Primorsko-goranske županije.

Pezelj-Ribarić zahvalila se Gradu Rijeci na najmu zgrade, izražavajući nadu da će od iduće godine, a s ciljem poboljšanja prostornih uvjeta, studij imati priliku dobiti i zgradu u Krešimirovoj ulici.

Prošle je godine pokrenut Sveučilišni preddiplomski studij Dentalne higijene, dok se u 2019. godini planira se pokretanje studija Dentalne medicine na engleskom jeziku. Državni tajnik Plazonić izrazio je nadu kako će u 2019. godini dogoditi prekretnica u radu studija Dentalne medicine, odnosno njegovo prerastanje u Stomatološki fakultet.

Skip to content