U povodu 90. obljetnice prvoga osnutka Češke Besede u Rijeci (1914.g.) te 10. obljetnice njezine obnove (1994.g.) u Rijeci je održan niz manifestacija u organizaciji Češke Besede Rijeka kojima su obilježeni ovi veliki jubileji.

Tim povodom gradonačelnik Grada Rijeke, mr. sc. Vojko Obersnel te predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke, mr. sc. Željko Glavan, sa suradnicima, priredili su primanje na kojem su nazočili Nj. E. gosp. dr. Petr Buriánek, veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj, gosp. Miroslav Beneš, član Parlamenta Češke Republike, gđa Zdenka Čuhnil, saborska zastupnica za češku i slovačku manjinu u Hrvatskome saboru, gđa Jana Zajicova, vicekonzulica u Veleposlanstvu Češke Republike, gđa Leonora Janota, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, gđa Jarmila Kulhava, tajnica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj te gđa Fanika Husak, predsjednica Češke besede Rijeka.

U ime Grada Rijeke, uz domaćine, prijemu su nazočili gosp. Duško Sekulić, predsjednik Odbora Gradskoga vijeća Grada Rijeke za etničke i nacionalne zajednice ili manjine te Ivanka Persić, pročelnica Odjela gradske uprave za kulturu.

Grad Rijeka imao je do sada dobru suradnju sa veleposlanstvom Republike Češke, a češki su veleposlanici kao i brojni gradonačelnici čeških gradova i načelnici općina posjetili Gradsku upravu. Sa Češkom Besedom Rijeka veže nas također dobra suradnja, jer su Česi jedna od najaktivnijih nacionalnih manjina u Rijeci koja je uvijek spremna na različitim programima okupiti i predstavnike drugih nacionalnih manjina u Rijeci, što je dokaz da je naša raznolikost ujedno i naše bogatstvo, naglasio je gradonačelnik Obersnel u svojem pozdravnom govoru.
Nj. E. gosp. dr. Petr Buriánek, veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj izrazio je zahvalnost Gradu Rijeci, naglasivši da je prošle godine, na početku svojeg mandata u Hrvatskoj imao zadovoljstvo posjetiti Rijeku i tom prigodom otvoriti Konzulat Republike Češke u Rijeci. Danas je prilika da se spomene zajednička prošlost, govori o poveznicama Češke i Hrvatske kroz proteklo stoljeće, ali govori i o budućnosti, jer će se aktivnost Češke Besede u Rijeci nastaviti izgradnjom Doma, koji će vjeruje, biti u interesu svih manjina koje žive i djeluju u Rijeci.

Veleposlanik je spomenuo i podatak da su Česi, ne samo danas, nego i prije stotinu godina bili jedni od najbrojnijih turista koji su kontinuirano dolazili na Jadransku obalu, o čemu postoje brojni zapisi i putopisi. Svoj boravak u našem kraju nastavit će poslijepodne u Baškoj gdje će prisustvovati svečanoj sjednici na kojoj će se obilježiti 100. godina turizma i dolaska turista iz Češke u naš kraj.
O razumijevanju gradske uprave za probleme nacionalnih manjina govorili su i gđa Leonora Janota, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, i gđa Fanika Husak, predsjednica Češke besede Rijeka te gđa Zdenka Čuhnil, saborska zastupnica za češku i slovačku manjinu u Hrvatskome saboru, koja je izrazila zahvalnost Gradu Rijeci i županiji Primorsko-goranskoj na financijskoj pomoći u gradnji Doma.

Pri osnutku Češke Besede Rijeka, rečeno je na prijemu, nitko nije očekivao da će se njena aktivnost toliko brzo i bogato razviti, a veseli činjenica da su predstavnicima nacionalnih manjina u Gradskoj upravi uvijek otvorena sva vrata. Gosti su izrazili zahvalnost Gradu Rijeci na podršci u njegovanju jezika, kulture i običaja Čeha u Rijeci, naglasivši da se o djelovanju češke manjine u Rijeci prije 90 godina malo zna jer u arhivima Saveza Čeha o tome nema zapisa. Stoga će jedna od zadaća biti ispitati i taj dio zajedničke prošlosti kako bi se zauvijek sačuvala zajednička baština.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke mr.sc. Željko Glavan istaknuo je činjenicu da smo nekada živjeli u zajedničkoj državi i imali zajedničku prošlost, a ulaskom Češke u Europsku uniju, kao i skorim ulaskom Hrvatske opet ćemo zajednički dijeliti sudbinu europskih naroda. Vrijednost njegovanja i unapređenja odnosa među nacionalnim manjinama prepoznata je u Gradskom vijeću Grada Rijeke. Ove godine upravo gospođa Fanika Husak, predsjednica Češke Besede Rijeka dobila je Godišnju nagradu Grada Rijeke za očuvanje i promicanje kulturnih vrednota češke manjine i jačanje prijateljskih odnosa češkog i hrvatskog naroda, naglasio je Glavan.
Kao dio programa obilježavanja 10. obljetnice Češke Besede Rijeka, na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, Korzo 16, održan je promenadni koncert Limene glazbe iz Končanice kraj Daruvara, a prije podne je u nazočnosti veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj i brojnih uzvanika u Lošinjskoj ulici br. 8 postavljena spomen ploča na kući u kojoj je u ožujku 1914. godine osnovana Češka Beseda. U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku bit će u 19 sati otvorena izložba članica Likovne grupe Češke besede Virovitica, posvećena 10. godišnjici Češke besede Rijeka, a zatim slijedi bogat kulturni program kojim će se obilježiti obje obljetnice. Trodnevni program obilježavanja obljetnica završit će u nedjelju 19. rujna u 10 sati, u Ćićarijskoj ulici bb na Hostima gdje će u nazočnosti veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj i gradonačelnika Grada Rijeke biti postavljen kamen temeljac za dom Češke Besede