U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku jučer, 31. svibnja 2017. godine, održana je svečana akademija povodom obilježavanja 25. godišnjice osnutka i djelovanja Kluba Sušačana.

Klub Sušačana osnovan je 11. travnja 1992. godine, u dvorani Prve sušačke hrvatske gimnazije, kao prva i najbrojnija udruga civilnog društva u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji i jedna od najstarijih udruga u Republici Hrvatskoj. Osnivačkoj skupštini prisustvovali su brojni društveni uglednici, predstavnici tadašnjih političkih struktura te veliki broj građana Sušaka i Rijeke.

Obilježavanju obljetnice nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc, gradski uglednici te članovi Kluba Sušačana.

Na početku svečanosti, okupljeni su se prisjetili početaka Kluba Sušačana, osnivačke skupštine i cilja stvaranja takve udruge.

U svom pozdravnom govoru, jedan od osnivača udruge prof.dr.sc. Danko Pavešić  rekao je kako je tada, kada je udruga osnivana “narasla potreba za tim da cijela okolina osjeti kako u ovom gradu postoji građanska jezgra koja je ranije živjela europskim ritmom, poštivala pravila građanskog ponašanja i uz to, ostala vezana uz primorski kamen, uz svoj čakavski dijalekt i ponosna na vlastito stvaralaštvo i dostignuće”.

Godinu dana kasnije pokrenuto je izdavanje časopisa Sušačka revija, najprije kao glasilo Kluba, a zatim kao glasilo za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara. Ovom je prigodom promoviran i dvobroj 97/98 Sušačke revije, a u studenom ove godine izaći će jubilarni, 100. broj Revije.

Predsjednica Kluba Tamara Morić poručila je kako je u proteklih 25 godina u evidenciji članstva Kluba upisano 3770 članova, a aktivnih članova koji uredno podmiruju svoje obveze danas ima više od 1400.

Prisjetimo se, u proteklih 25 godina kontinuiranog djelovanja Klub Sušačana potaknuo je mnoga pitanja važna za podizanje standarda i kvalitete življenja građana Rijeke te za ljepši izgled grada. Svakako valja spomenuti doprinos Kluba da se Rektorat Sveučilišta u Rijeci smjesti na Sušak, nasuprot zgrade Gimnazije, u bivšu gradsku vijećnicu koja je dugi niz godina bila vojna ambulanta, te inicijativu pokrenutu zajedno s Društvom prijatelja Trsata da se područje bivše vojarne na Trsatu preda na korištenje Gradu Rijeci i prenamjeni u Sveučilišni kampus.

Također, zaslugom Kluba izboren je službeni naziv Hrvatski kulturni dom na Sušaku, za prostor u sušačkom neboderu, a izložbena galerija dobila je ime Kortil kao sjećanje na taj predio Sušaka. Značajna je bila i inicijativa da se autocesta Rijeka – Zagreb nazove imenom Primorka, po analogiji Dalmatine i Slavonice te prijedlog da se na prikladnim mjestima u gradu postave biste povijesno značajnih osoba, pa je tako postavljen i spomenik književniku Janku Polić Kamovu na mostu na Rječini. Tu su još i brojna predavanja, okrugli stolovi, izložbe, koncerti, izleti te pokretanje raznih društvenih događanja i humanitarnih akcija.

Gradonačelnik Obersnel čestitao je vodstvu Kluba koje je svoj život i rad utkao u Klub i Reviju te današnjem vodstvu i članstvu Kluba koji nastavlja raditi s jednakim žarom, podsjetivši kako je upravo zbog zbog intenzivnog i efikasnog rada Klub dobio Zlatnu plaketu Grada Rijeke u 2015. godini. Zaželivši Klubu Sušaka još bolji i kreativniji rad, gradonačelnik Obersnel uručio je Plaketu Grada Rijeke predsjednici Kluba Morić.

“Klub Sušačana kroz svoje aktivnosti i Sušačka revija kroz svoje tekstove zauzimat će se i nadalje, rječju, djelom i konstruktivnim doprinosom, za napredak Sušaka, Rijeke i cijelog našeg kraja (…) Naš grad i prelijepi primorsko-goranski kraj odavno smo prepoznali kao najbolje i najljepše mjesto pod suncem za život naših ljudi. Za njih ćemo se zalagati dok postojimo”, zaključio je Izvršni odbor Kluba Sušačana.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor “Jeka Primorja”, pod vodstvom maestra Igora Vlajnića, s popularnim pjesmama našeg kraja.