Riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima su obišli obnovljeno nogometno igralište Sportsko-rekreacijskog centra Belveder. Riječ je o zajedničkoj investiciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije vrijednoj 460.182,00 eura.

Uz polaganje umjetne trave izvedeni su i radovi zamjene zaštitne obloge, soboslikarsko-ličilački radovi (ograde igrališta i tribina, svlačionica i pratećih prostorija te klupa za igrače), radovi uređenja poljevača, montirano je 200 plastičnih stolica na tribine, nabavljen je novi semafor te su popravljene sanitarije za gledatelje u vanjskom kontejneru.

Dio radova, u iznosu od 132.700,00 € financirala je Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka uložio je 312.200,00 €, a ostatak sredstava uložio je Rijeka sport d.o.o. kroz tekuće održavanje objekta.

Kako je istaknuo gradonačelnik Marko Filipović obnova ovog igrališta nastavak je suradnje Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u ulaganje u sportsku infrastrukturu nogometnih igrališta na području Grada Rijeke.

„Obnova igrališta Robert Komen koja je dovršena prošle godine kao i ova obnova igrališta Sportsko-rekreacijskog centra Belveder dio su dugoročnog plana obnove svih travnjaka na području grada Rijeke i vjerujem da će se projekt u suradnji s Primorsko-goranskom županijom nastaviti i u budućnosti. Generacije sportaša odnosno nogometaša odrasle su na ovom igralištu, ovdje su započinjali svoje profesionalne karijere i veseli me što će i nove generacije koje dolaze imati dobre uvjete za svoj sportski razvoj“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako je u Proračunu Grada Rijeke za 2023. godinu predviđen iznos od 1,4 milijuna eura za ulaganje u sportsku infrastrukturu grada Rijeke.

„Trenutno su u tijeku radovi zamjene parketa u Sportsko-rekreacijskom centru ‘3. maj’, a u drugoj je fazi i uređenje igrališta ‘Nafta’ na kojem je već napravljena zamjena balona i vjerujem kako će završetkom radova i naši košarkaši dobiti još bolje i kvalitetnije uvjete za održavanje treninga i utakmica. Također, nastavlja se i ulaganje u nogometno igralište ‘Orijent’ za koje je, također u suradnji s Primorsko-goranskom županijom nabavljen i novi semafor“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Sportsko rekreacijski centar Belveder, izgrađen je 1936. godine i spada pod zaštićenu zonu kulture od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a objektom upravlja Rijeka sport d.o.o. čiji je direktor Igor Butorac istaknuo kako se obnovom igrališta podiže standard postojećih objekata, te kako je nakon obnove igrališta Robert Komen i Sportsko-rekreacijskog centra Belveder, sljedeće na redu obnavljanje pomoćnog igrališta na Kantridi.

Kako je rekao župan Zlatko Komadina, Primorsko-goranska županija u sport i sportsku infrastrukturu ulažu najviše od svih županija u Hrvatskoj. „Sportski smo grad i županija i važno je da mladi imaju dobre i kvalitetne uvjete za bavljenje sportom. U cijeloj Primorsko-goranskoj županiji puno je sportskih objekata i stvoreni su uvjeti za bavljenje svim vrstama sportova“, rekao je Komadina.

Obilasku novouređenog igrališta pridružili su se i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Vlasta Linić, predsjednica Odbora za sport i tehničku kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke Danijela Bradamante, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ Ljudevit Krpan, predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac i glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić.

Revijalnu utakmicu na novom travnjaku odigrali su mladi nogometaši NK Lokomotive i NK Stari Grad, a prvi zvižduk za početak utakmice i dodavanje loptom na centru igrališta odradili su upravo gradonačelnik Filipović i župan Komadina.

Radovi zamjene umjetne trave na nogometnom igralištu u sklopu SRC Belveder, koja je položena 2014. godine, izvedeni su u razdoblju od 19. lipnja do 14. kolovoza 2023. godine.

Radove je izvela tvrtka MAXMAR GRUPA d.o.o. sa sjedištem u Klinča Selu, dok je stručni nadzor nad radovima obavio GPZ – građevno projektni zavod d.d., iz Rijeke.

Sukladno traženim karakteristikama položena je umjetna trava renomiranog njemačkog proizvođača Polytan, a ugrađeni sistem koji se sastoji od umjetne trave tipa LigaTurf RS s ispunom od ekološkog EPDM R granulata.

Nogometno igralište SRC Belveder prema redovnom rasporedu u ovoj sportskoj sezoni koriste klubovi NK Lokomotiva, NK Stari Grad, HNK Orijent 1919, NK Rikard Benčić, a koristi se i za provedbu programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke.

Nogometno igralište SRC Belveder, ima približno 50.000 ulaza korisnika godišnje, a u prvih šest mjeseci 2023. godine, samo za nogometno igralište, zabilježeno je 29.905 ulaza korisnika.