Građani zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 od 1. ožujka mogu se, osim svojim liječnicima obiteljske medicine, za cijepljene prijaviti putem web-stranice cijepise.zdravlje.hr ili pozivom na besplatan broj 0800 0011.

Prijaviti se mogu svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj.

Prijave se prvenstveno primaju putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr.

Za one koji se iz različitih razloga ne mogu sami prijaviti preko internetske stranice, prijavu na internetskoj stranici umjesto njih će ispuniti operateri u pozivnom centru, na besplatnom broju telefona 0800 0011, koji je dostupan radnim danom od 8 do 20 sati.

Dodatno je građanima omogućeno da se obrate direktno Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na broj telefona 051 554 801, gdje će djelatnici Zavoda ispuniti prijavu na internetskoj stranici umjesto građana. Građani se mole da prije poziva pripreme ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, OIB (ili MBO – matični broj osiguranika, koji se nalazi na zdravstvenoj iskaznici) i datum rođenja. Na ovim brojevima telefona postoji mogućnost prijave stranih državljana koji se žele cijepiti u RH.

Sve prijave će biti zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu. Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi. Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Kao i dosad, građanima s kroničnim bolestima Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja. Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama kao i do sada.

Ovisno o dostupnim količinama cjepiva, sustav će se nadograđivati i prilagođavati potrebama građana i zdravstvenih djelatnika.

S načinom funkcioniranja i korištenja sustava prijava i naručivanja građana za cijepljenje protiv COVID-19 upoznati su predstavnici udruga liječnika obiteljske medicine te predstavnici županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji svi imaju vrlo važne uloge u organizaciji i provođenju cijepljenja na područjima svojeg djelovanja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao glavni nositelj programa cijepljenja, i Ministarstvo zdravstva i nadalje će o svim važnim informacijama upoznavati hrvatsku javnost i zdravstvene djelatnike.

Dodatne informacije o cijepljenju na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Službenoj stranici Vlade posvećene koronavirusu.