Od srijede, 1. rujna na snagu stupaju na snagu nove epidemiološke mjere na nacionalnoj razini, koje se odnose i na područje Primorsko-goranske županije.

Za razliku mjera koje su vrijedile do sada za područje jadranske Hrvatske, bez suglasnosti lokalnog stožera moguće je održavanje događaja na kojima sudjeluje do 100 osoba i koji mogu trajati najdulje do 24 sata. Na javnim događanjima i okupljanjima na kojima je prisutno više od 100 osoba, a koje nisu profesionalne umjetničke izvedbe i programi na kojima se može prisustvovati samo uz predočenje ulaznice, a za sve posjetitelje su osigurana sjedeća mjesta, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, sve osobe moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu te je za njihovu organizaciju potrebno ishoditi suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

Lokalni stožer također izdaje suglasnost za trajanje javnih događanja i okupljanja koje traju dulje od 24 sata. Do kraja kolovoza na području jadranske Hrvatske nije niti bilo moguće organizirati događaj koji traje dulje od ponoći.

Prema novoj odluci tako organizatori javnih događanja moraju ishoditi samo suglasnost Stožera civilne zaštite Grada Rijeke te više nije potrebna dodatna suglasnost županijskog stožera civilne zaštite.

S time u vezi, Grad Rijeka ažurirao je online obrazac za organizatore događanja. organizatori javnih događanja i okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 osoba najkasnije 7 dana prije održavanja događaja moraju od nadležnog stožera civilne zaštite lokalne samouprave zatražiti prethodnu suglasnost za organizaciju ovakvih događanja. U skladu s Odlukom nacionalnog Stožera, a temeljem ispunjenog i poslanog obrasca (koji predstavlja obavijest odnosno zahtjev organizatora za suglasnost), Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u roku od 3 dana donosi odluku o davanju ili uskrati suglasnosti za javno događanje.

Više nije potrebna suglasnost lokalnog stožera za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi, koji se održavaju na otvorenom prostoru.

Od 1. rujna na snazi su i neke nove mjere, pa je tako dopušteno otvaranje zatvorenih dijelova kafića, s time da se mogu usluživati samo gostima koji sjede za stolovima. Uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, potrebno je pridržavati se i novih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Između ostaloga, preporukama je broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno 4 m2 prostora.

Novim mjerama dopušteno je i održavanje amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima.

Na privatnim svečanostima i okupljanja svih vrsta (uključujući i svadbene svečanosti) u ugostiteljskim i drugim objektima dopuštena je prisutnost 30 osoba (umjesto 15 koliko je vrijedilo za područje jadranske Hrvatske. Svadbene svečanosti s više od 30 osoba mogu se održavati samo ako sve osobe koje će biti prisutne posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, uz obvezu dostave obavijesti o mjestu, vremenu i okvirnom broju prisutnih osoba županijskom stožeru civilne zaštite.