Od ponedjeljka, 25. svibnja za svu djecu otvaraju se vrtići kao i škole za učenike od prvog do četvrtog razreda, koje se temeljem ocjene epidemiologa, smatraju jednako sigurnim kao rad od kuće.

Naime, temeljem ocjene epidemiologa da se rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje uputa smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, preporuka je da se sva djeca koja mogu vrate u vrtiće i škole.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 20. svibnja 2020., godine objavio najnovije preporuke i upute za rad predškolskih ustanova i razredne nastave, glazbenih škola i škola stranih jezika. 

Također, ukinuta je preporuka o uzimanju izjava roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute, a roditeljima je omogućeno i naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.

Povećava se i broj djece u skupinama. Ukida se dosadašnja preporuka o maksimalno devetero djece po odgojno-obrazovnoj skupini. U slučajevima skupina većih od dvadesetoro djece, razmotrit će se mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije manje skupine.

Kako je epidemiološka situacija procijenjena iznimno povoljnom, ukidaju se mjere nenaplate usluga vrtića i produženog boravka roditeljima – korisnicima navedene usluge.

Naplata će se do kraja mjeseca vršiti prema broju dana korištenja usluge, kao što je to bilo i za vrijeme ograničenog prihvata djece, dok se od 1. lipnja kreće s naplatom u punom iznosu odnosno sukladno odlukama o naplati usluga, svakom roditelju čije je dijete korisnik programa predškolskog odgoja i/ili produženog boravka odnosno cjelodnevne nastave.

S obzirom na epidemiološku situaciju, nastavlja se u postupak upisa djece u prvi razred, odnosno utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta i u školskim ustanovama. Novost je da je postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja produljen je do 20. kolovoza 2020. godine. Detaljne se informacije nalaze na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, od 11. svibnja započeli su i postupci utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece i u ordinacijama školske medicine.