U Gradskoj vijećnici održana je jednodnevna Konsenzus konferencija o zdravlju Grada Rijeke, tijekom koje je podnesen izvještaj o radu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ u proteklom razdoblju te su odabrana prioritetna područja djelovanja projekta za narednih pet godina.

Grad Rijeka principe projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije slijedi još od 1990. godine, a projekt “Rijeka – Zdravi grad” već je više od 20 godina okvir za rješavanje problema s kojima se suočavaju moderni europski gradovi poput socijalne zaštite, brige za osjetljive skupine, zaštite okoliša, odnosno svega što utječe na zdravlje građana, a na što bi trebalo obratiti pozornost pri donošenju političkih odluka na lokalnoj razini.

Sudionike konferencija pozdravio riječki gradonačelnik Obersnel

Sudionike konferencija pozdravio riječki gradonačelnik Obersnel

Sudionike konferencije pozdravio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je istaknuo kako u ostvarivanju dosadašnjih ciljeva projekta zdravih gradova, nisu bile važne samo političke odluke i rad gradske uprave, već upravo sinergijski rad svih institucija, udruga i pojedinaca usmjeren postizanju veće kvalitete života u Rijeci. Jedan od najboljih primjera projekta koji je nastao u zajedničkom radu sudionika iz svih sektora je Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju – iFesta, koji će se ove godine održati 15 godinu zaredom.

Koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova prof.dr.sc. Selma Šogorić istaknula je kako je upravo Rijeka, svojim predanim i kontinuiranim radom na prioritetima zdravog grada, grad primjer svim ostalim sredinama u Hrvatskoj. Projekti poput Plaže za osobe s invaliditetom Kostanj, prve takve vrste u Hrvatskoj, Vodiča za osobe s invaliditetom ili spomenutog festivala, postali su primjeri dobre prakse za ostale gradove u Hrvatskoj.

Cilj konferencije je odabrati prioritete zdravog grada u narednih pet godina

Cilj konferencije je odabrati prioritete zdravog grada u narednih pet godina

Izvještaj o dosadašnjem radu Projekta „Rijeka – Zdravi grad“ podnijela je koordinatorica projekta i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, napominjući kako su brojni projekti postali uzor ne samo za hrvatske, već i mnoge europske gradove uključene u Europsku mrežu zdravih gradova.

Za razvoj grada u smjeru zdravije i sretnije zajednice te poželjnog mjesta za život ključna je suradnja sudionika iz područja zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, urbanizma, uprave, politike, kao i građanskog, gospodarskog i nevladinog sektora. Stoga su na konferenciju pozvani predstavnici mnogih relevantnih ustanova, udruga, komunalnih društava, gradskih poduzeća, odjela gradske uprave, privatnih poduzeća i skupina građana.

Sudjelovanjem i zajedničkim radom svih prisutnih, a pod vodstvom koordinatorice Hrvatske mreže zdravih gradova šogorić, postignut je konsenzus oko prioriteta rada projekta za buduće razdoblje. Tako će se u narednih pet godina projekt prioritetno baviti osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi, ali i usmjeriti na potrebe obitelji, djece i mladih. Među prioritetnim područjima nalazi se i zaštita mentalnog zdravlja te ekologija i zdravo urbano planiranje. Na kraju konferencije svi prisutni su pozvani da se predbilježe za sudjelovanje u radu radnih skupina koje će se oformiti oko svakog od prioriteta.

Prioriteti prvo raspravljeni u malim grupama

Prioriteti prvo raspravljeni u malim grupama

Projekt „Rijeka – Zdravi grad“ vrlo je aktivan i na razini Hrvatske, kao i Europe. Grad Rijeka jedan je od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova (1992. godine) te jedan od njezinih najaktivnijih članova. Od 1998. godine Grad Rijeka kroz članstvo u Europskoj mreži zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, svojim radom i prenošenjem iskustava s lokalne razine predstavlja Rijeku i u Europi. Kao rezultat predanog rada Grada Rijeke na unapređenju kvalitete života i zdravlja građana slijeđenjem prioriteta zdravih gradova, gradonačelnik Obersnel protekle je godine izabran je za člana Grupe za političku viziju Europske mreže zdravih gradova, čiji je cilj lokalne vlasti uključiti u usmjeravanje strateškog pristupa Zdravim gradovima.