Povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održan je 17. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „i-Fest“.

U dvodijelnom programu sudjelovalo je preko tristo učesnika, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Uz nastupe na pozornici, mladi umjetnici pokazali su što znaju i mogu i na prodajnoj izložbi koja se održala u atriju HKD Sušak, a održana je i modna revija u kojoj su sudjelovali manekeni i manekenke.

Glavnom voditelju, Draženu Turini Šajeti, kao suvoditelji pridružili su se i Isabella Hujić, Klara Paškvan Lekšić te Petar Zadravec. U ime Grada Rijeke, na Festivalu je nazočio zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš.

Na Festivalu su sudjelovali Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić More, Dječji vrtić Sušak, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, OŠ Fran Franković, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka i Modna agencija Glamour Tara.

 

Svoj doprinos manifestaciji dale su članice Kreativnih radionica 50+ su koje su izradile preko 300 poklona za sudionike Festivala, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci koji su osmislili scenografiju pozornice, uređenje hola i vizualni identitet Festivala te Dragon dizajn koji je osmislio dizajn plakata i pozivnica, uz volontersku potporu učenika Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak.

Festival se održava od 2002. godine, a organizira se u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke.