Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održan je 2. Europski forum s temom ”Otporna budućnost za maritimne inovacijske ekosustave”, konferencija koju su organizirali Lürssen Design Centre Kvarner/Maritime Centre of Excellence i Sveučilište u Rijeci.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg Foruma koji je istraživao budućnost sveučilišta, ovogodišnji Forum usmjeren je na raspravu o suradnji na razvoju inovacija u kontekstu društveno odgovornog djelovanja sveučilišta i poslovnog sektora, s posebnim naglaskom na multilateralne inicijative. Organizatori su predstavili međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja i znanosti te poslovnog sektora, koji zajedničkim snagama traže odgovore na globalne izazove održivosti maritimnih gradova i regija. Raspravljano je o čistim energijama i plavoj ekonomiji.

2. Europski forumUvodno su se obratili rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, izvršni direktor Lürssen grupacije Peter Lürssen, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

„Želimo na ovim prostorima oživjeti brodogradnju , otvoriti nova radna mjesta, pogotovo za brodograđevne inženjere te uz odgovorno poslovanje i suradnju sa zajednicom i sa Sveučilištem, razvijati nove maritimne tehnologije“, kazao je Peter Lürssen.

„Rijeka je morski i pomorski grad, lučki i brodograditeljski grad. Kao članica Europske unije, moramo svoje strategije pretvarati u djelo brzo, brže od konkurenata“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine g. Mamula rekao je:
„Naša plavo-zelena županija oduvijek je okrenuta naprednim tehnologijama. Ključno je da postignemo dobar balans između zaštite prirode i tehnološkog i privrednog napretka, posebno u maritimnom sektoru.“

2. Europski forumPlenarna izlaganja održali su prof. dr. sc. Radenka Marić, rektorica Sveučilišta u Conneticutu, SAD te prof. dr. sc. Carlo Ratti, profesor urbanog planiranja i voditelj SENSEable City Lab, Massachusettes Institute of Tehnology.

Rektorica Marić govorila je o zelenim energijama, o zelenim politika, o održivom razvoju s naglaskom na tehnologiju koja se oslanja na vodik, kao čist energent.
„Resurse imamo u vjetru, suncu, u geotermalnoj energiji… Moramo razvijati klimatske ciljeve kao održive, ali i ostvarive. Moramo smanjivati karbonizaciju i pronaći povoljnije načine proizvodnje energije iz alternativnih izvora te ih s vremenom primijeniti ne samo na automobile, nego i na zrakoplove i brodove,“ zaključila je Marić.

U nastavku je održana panel-rasprava naslova ”Društvena odgovornost kod istraživanja i inovacija”, koji je moderirala Teuta Duletić, direktorica Lürssen Design Centre Kvarner.

U sklopu događaja, službeno je pokrenuta i Zaklada Lürssen, kojom se Grupa Lürssen želi pozicionirati kao centar održive inovacije, pružajući studentima kvalitetno obrazovanje u STEM znanostima.
„S velikom radošću i ponosom predstavljamo Zakladu Lürssen, koja za nas predstavlja ne samo obavezu, već i istinsku posvećenost Grupe radu na održivim inovacijama u pomorskoj industriji i jačanju lokalne zajednice. U srcu naše misije je osnaživanje budućih lidera i inženjera. Pružit ćemo im sve potrebne alate, mentorstvo i međunarodne prilike unutar naše Grupe kako bi postali prvaci održivosti. Istinski vjerujemo u stvaranje zdravih i održivih okruženja u kojima naši zaposlenici i njihove obitelji mogu napredovati. Naše inicijative promiču razvoj zajednice, osiguravajući da postignuća naše organizacije izravno doprinose dobrobiti svih oko nas“, istaknuo je Peter Lürssen, izvršni direktor Grupe Lürssen.

Rad Zaklade podijeljen je u tri programa s tri različita cilja. Programom „Znanja i vodstva za inženjere budućnosti“ u idućih godinu dana nastojat će povezati industriju s najboljim studentima te im omogućiti kvalitetno mentorstvo prije ulaska na tržište rada. Projektom pod nazivom „Pametna rješenja u pomorskoj industriji“ cilj je izgraditi partnerstva sa start up-ovima te zajedno raditi na inovativnim rješenjima, dok projektom „Poziv građanima – Razvijaj svoj grad” Zaklada podržava lokalni razvoj kako bi služila općem dobru i poticala regionalnu transformaciju.

Uspostavljanje partnerstva između obrazovnih institucija i Lürssena omogućuje studentima da steknu uvid u stvarni svijet i bolje razumiju izazove industrije.

(foto: Sveučilište u Rijeci)