Naselje Srdoči i ove godine održalo je tradicionalnu manifestaciju Dan MO Srdoči – Križevica koja se održava vikend nakon blagdana Uzvišenja Svetog Križa, zaštitnika župe na Srdočima, a koji pada na 14. rujna. Također u nedjelju nakon ovog blagdana već tradicionalno održava se i program „Križevica po domaću“, pa su se ove godine tri dana u nizu spojila u velika događanja, ali i veliku feštu.

Sve je započelo u petak 13. rujna koji je bio rezerviran za kulturu i prisjećanje na način života koji se živio nekad na ovim prostorima. Program se odvijao u atriju Osnovne škole Srdoči gdje je održana prezentacija dokumentarnog filma o postojanju školstva na Srdočima, o povijesti same OŠ Srdoči, kao i kratka prezentacija samog nastajanja filma.
Nakon toga, zvijezda večeri, Davorin Ivančić, uveo nas je u čarobni svijet nekadašnjih vremena. Ovaj vitalan 90.-togodišnjak u vrlo inspirativnom predavanju pričao nam je o životu na području MO Srdoči iz perioda svog djetinjstva i odrastanja te je podijelio s nama i sjećanja na kazivanja svojih predaka. Tako smo putem traga usmene povijesti saznali o samim počecima naseljavanja Srdoča i Grbaca, obiteljskim ali i socijalnim odnosima i praksama, uzgoju životinja, obrađivanju polja, zapošljavanju u prvim industrijama u Rijeci, te starim običajima vezanim za svetkovine, zanimljivostima vezanim uz određene toponime i lokalitete na Srdočima i starim Grbcima i sl. U isto vrijeme posjetitelji su mogli pogledati izložbu starih alata i uporabnih predmeta koje je prigodno postavila Udruga Mavrica na čelu sa novim predsjednikom Rajkom Mulcem.

Subota 14. rujna bila je rezervirana za centralna i brojna događanja koja su započela već u 9 sati otvaranjem turnira u boćanju na jogu u Markovićima. Pobjednici su bili izvrsni domaći boćari sa Srdoča u ekipi Joso Troskot i Ivica Morić predvođeni Slavkom Sarađenom. Srdočki boćari već niz godina ostvaruju zapažene rezultate te čak i u županijskim ligama u vrlo jakoj i čak poluprofesionalnoj konkurenciji često osvajaju prvo mjesto.
U isto vrijeme u 9 sati u atriju OŠ Srdoči započelo je darivanje krvi koje je organizirao Crveni križ grada Rijeke, Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Srdoči – Grbci. I ovoga puta prikupilo se dragocjenih 31 doze krvi. Aktiv se zahvaljuje svima na darovanoj krvi i onim darivateljima koji će to tek postati.
Nešto kasnije, u 10 sati u dvorani OŠ Srdoči započeo je tradicionalni košarkaški turnir na kojem su pobjedu odnijeli gosti iz Slovenije.

Na pristupnom putu prema igralištu i dvorani OŠ Srdoči od 12 sati na dalje održavao se sajam zdrave hrane na kojem su posjetitelji imali mogućnost kupiti ekološki proizvedeno voće i povrće, domaće štrudle i pekmeze, prirodnu kozmetiku i druge proizvode.
Također je na nogometnom igralištu bilo vrlo aktivno i zanimljivo. Igrao se malonogometni turnir Djeca protiv Roditelja. Bio je ovo vrlo bitan dan za 30 malih nogometaša. Turnir je pratio vratar HNK Rijeke Andrej Praskalo. Na kraju je svim sudionicima podijelio medalje te im dao dodatnu motivaciju da budu uporni i da se nastave baviti sportom u maštanjima da će jednoga dana nastupiti u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi predstavljajući svoj voljeni grad.

Cijelo to vrijeme pored nogometnog igrališta bio je lunapark, šator koji je čekao večernji koncert te prateća ponuda štandova sa igračkama, palačinkama, šećernom vatom te ponudom hrane i pića.
Cijeli dan u neposrednoj blizini igrališta vrtio se vol na ražnju kao posebna atrakcija koji je privukao veliki broj ljudi.

U 18 sati u crkvi Svetog Križa na Srdočima počelo je veliko svečano misno slavlje kojim se obilježio sam blagdana Uzvišenja Svetog Križa. Nakon misnog slavlja slijedilo je tradicionalno druženje u dvorištu crkve gdje je organiziran prigodni domjenak uz živu glazbu.

Za to vrijeme prostor igrališta OŠ Srdoči napunio se posjetiteljima koji su uz druženje čekali početak večernjeg glazbenog programa. U 20 sati nastupila je predgrupa Aurora, a oko 22 sata započela je sa svirkom grupa Opća opasnost. Koncert je trajao do ranih jutarnjih sati. Bilo je bučno i veselo.

U nedjelju 15. rujna na boćariji u Markovićima održana je već tradicionalna manifestacija „Križevica po domaću“ s natjecateljskim kuhanjem kotlića. Pobijedila je karnevalska udruga Čiketi. Na ovoj manifestaciji već tradicionalno su štand imali i naši poznati srdočki vinari Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči koja je ujedno i predstavila svoje mlado vino. Križevica je u ovom kraju poznata kao prva fešta od mladoga vina. Srdočani su imali svoje vinograde i posjede sve do Kantride pa je njihovo grožđe prvo na kastavštini sazorilo dovoljno da se od njega napravi vino, i tako pretekne nadaleko poznatu Belu nedeju.

Najveći doprinos ove manifestacije je interakcija koju su stanovnici naselja Srdoči ostvarili družeći se na nekom od događanja tijekom ova tri dana. Susjedi su se upoznavali, djeca su se nauživala lunaparka, košarke i nogometa, naši stari su se okupili i prebrojali boljke, a mladi možda i pogledavali, baš kao nekada. Po nekoj procjeni manifestaciju je samo tijekom subote pohodilo tijekom dana oko 1500 ljudi dok su večernja zbivanja i sam koncert privukli oko 2500 ljudi.

Do sljedeće godine u isto vrijeme, pozdravlja vas Vijeće MO Srdoči