Sveučilište u Rijeci bilo je domaćin Investicijskog foruma Istre, Primorja i gorske Hrvatske u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović,  zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa.

Poslovni tjednik Lider je 2016. godine pokrenuo projekt Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj, čija je misija ojačati povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore te predstavljanje, praćenje i nagrađivanje proizvodnih investicija. Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma poduzetnicima nastoje pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te otvaraju raspravu o dosad pokrenutim projektima.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

„U najgorem mjesecu lockdowna zbog epidemije koronavirusa hrvatski izvoz pao je na 25 posto. Po signalima koji izvoznici šalju vjerojatno će to biti onaj generator rasta koji će pomoći da recesija bude što manja i da što prije završi. Signali su da velike korporacije Europske unije polako odustaju od dobavljača samo iz Kine te žele u svom lancu dobave imati i europske dobavljače. U sljedećih od dvije do pet godina očekuje se niz investicije širom Eurom tzv. dobavnim lancima te je to velika prilika za poduzetnike u Hrvatskoj. Ovo nam je prilika da konačno obavimo reindustrijalizaciju“, kazao je glavni urednik Lidera Šajatović.

Na forumu se moglo saznati o tome kako stvoriti investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju, kako se uključiti u izbor za najbolju proizvodnu investiciju Lider invest te kako predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija mogu pomoći.

„Poslovni tjednik Lider često govori o proizvodnim investicijama i investicijama privatnog sektora. Smatram da su sve investicije važne, jer investicije javnog sektora su najčešće u suštini investicije privatnog sektora. Ova lokacija gdje se danas nalazimo bila je bivše vojno zemljište prepušteno Gradu Rijeci, koji ga je besplatno ustupio Sveučilištu uz izgradnju potrebne infrastrukture te je jedan od idealnih primjera i dokaza dobro promišljene investicije“, kazao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako je nesigurnost investitora u ispravnost zemljišnih knjiga te sporost pravosuđa u rješavanju tog problema najveći problem ulaganja u Hrvatsku.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako unatoč pandemiji koronavirusa investicije u Rijeci nisu stale, spomenuvši prije svega gradske investicije izgradnje Dječje kuće, Muzeja Grada Rijeke i Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić, državnu investiciju izgradnje ceste D403 te gotovo završenu izgradnju Hotela Hilton.

Rektorica Sveučilišta Prijić Samaržija istaknula je kako Lider svojim projektom pokazuje kako mediji mogu biti društveno odgovorni, utječući na stvaranje povoljnijeg investicijskog okruženja.

U sklopu Invest foruma održana je panel rasprava na temu Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja u Istri, Primorju i Gorskoj Hrvatskoj na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Obersnel, gradonačelnik Grada Cresa  Kristijan Jurjako, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije prof. dr. sc. Ljudevit Krpan, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar Vesna Bartolović Stančić i Lidija Skomerža, Head od Customer Relationship Department u FINA-i.