Na okruglom stolu posvećenom temi stambenog zbrinjavanja bivših počinitelja kaznenih djela, u sklopu projekta Stambena zajednica Terra predstavljen je program pokretanja prve Stambene zajednice za bivše zatvorenike.

Okruglom stolu održanom u Gradskoj Vijećnici prisustvovali su gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo Grada Rijeke Karla Mušković, predsjednica Udruge Terra Ilinka Serdarević te djelatnici državnih institucija koji su usko vezani za rad s počiniteljima kaznenih djela: Zatvor u Rijeci, Probacijski ured, Državno odvjetništvo, Centar za socijalnu skrb Rijeka, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Rijeka, predstavnici organizacija civilnog društva koje rade s počiniteljima kaznenih djela.

Otvarajući Okrugli stol gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako se nakon čitavog niza uspješnih projekata i dugogodišnje suradnje s Udrugom Terra ovaj put susrećemo s manjom, marginaliziranom skupinom ljudi. Gradonačelnik je kazao kako je ovaj program bitan zbog ponovne resocijalizacije i vraćanja u svakodnevicu onih koji su kao počinitelji kaznenih djela često neshvaćeni i osuđivani od strane društva. Također, naglasio je važnost suradnje Grada Rijeke i udruga poput Terra i Oaza s cilljem pomoći onima kojima je takva pomoć nužna.

Predsjednica Udruge Terra Ilinka Serdarević naglasila je kako je ovaj program zaista kontroverzan jer se radi o kontaktu s populacijom koja nerijetko budi strah u drugima. Vjeruje kako se zajedničkom solidarnošću može pomoći, stavljajući fokus na resurse kako bi nekadašnji počinitelji kaznenih djela mogli normalnije živjeti nakon odslužene kazne i biti primljeni u zajednici. Naglašava kako je Udruga Terra prva u Republici Hrvatskoj i u Rijeci koja se bavi ovakvom vrstom problematike.

Svrha samog projekta je bivšim zatvorenicima ponuditi adekvatan i detaljno strukturiran program, koji će im pomoći u stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, učenju preuzimanja odgovornosti, osamostaljivanju te u konačnici i socijalnoj integraciji. Projekt osigurava prijelaznu fazu između života u zatvoru i samostalnog života bivših zatvorenika.

Očekuje se kako bi se ovim projektom postiglo uključenje i drugih udruga koje će sudjelovati u aktivnostima izgradnje kapaciteta te u stambenu zajednicu smjestiti oko 20 bivših počinitelja kaznenih djela. Osim rada volontera, ukupna vrijednost projekta iznosi 1.199.981,03.

Kao glavne aktivnosti projekta predstavljeni su: adaptacija i opremanje stambene zajednice, uspostavljanje i rad stambene zajednice, povećanje osamostaljenja korisnika za samostalan život i njihovo zaposlenje, promidžba i vidljivost projekta te okrugli stol.

Ovaj projekt pokretanja prve Stambene zajednice za bivše zatvorenike u Republici Hrvatskoj sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Razdoblje provedbe projekta: 11.07.2019.-10.07.2021.

Okrugli stol organiziran je u skladu s preporukama epidemiološke službe.

Europski socijalni fond