U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je drugi tematski okrugli stol u sklopu programa „Kroz život zajedno“ te projekta Rijeka – Zdravi grad, ovoga puta na temu „Neovisno življenje osoba s invaliditetom“.

Tema je odabrana povodom Europskog dana neovisnog življenja koji se obilježava 5. svibnja, a okrugli stol je dio obilježavanja Dana zdravih gradova koji se obilježava 20. svibnja.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Grada Rijeke, Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ, Društva multiple skleroze PGŽ, Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Društva tjelesnih invalida grada Rijeke te Udruge za mlade i studente s invaliditetom PGŽ „ZNAM“.

Predstavnici prisutnih udruga predstavili su svoje viđenje trenutnog stanja vezanog uz samostalan život osoba s invaliditetom na području grada Rijeke, te iznosili probleme, moguća rješenja i davali prijedloge za poboljšanja. Raspravljalo se o pozitivnim primjerima stambenih zajednica, dnevnog boravka, smještaja u studentskim domovima i domovima za starije osobe te o usluzi osobne asistencije.

Cilj tematskog okruglog stola bio je skrenuti pažnju javnosti i ostalih dionika na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, a doneseni zaključci koristit će kao smjernice za poboljšanje i razvoj usluga koje su namijenjene stvaranju uvjeta za neovisan život osoba s invaliditetom.

„Kroz život zajedno“ trogodišnji je program financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kojim se nastoji doprinijeti boljoj ukupnoj kvaliteti života osoba s mišićnom distrofijom te spriječiti institucionalizaciju i zdravstvene komplikacije koje se javljaju zbog progresije bolesti. Program provodi Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ u partnerstvu s Gradom Rijekom.