U subotu, 22. travnja 2017. godine, održan je cjelodnevni program Povratak Frankopana koji je organiziran povodom Dana Trsata 2017. Za brojnu publiku upriličene su borbe vitezova, borba za Gradinu, defile vitezova u povjesnim odorama ulicama Trsata, a tokom cijeloga dana posjetitelji su mogli razgledati sajam starih zanata.

U 10 sati ujutro otvoren je sajam starih zanata gdje su mnogobrojni posjetitelji mogli “uhvatiti” majstore starih zanata na djelu, te po vlastitoj želji izraditi ukrase poput povijesnih novčića. Streličarski klub Rijeka demonstrirao je vještine srednjovjekovnog streličarstva, a mnogi prisutni isprobavali su vlastito umijeće baratanja lukom i strijelom. Konjički klub Vodičajna iz Istre omogućio je vožnju kočijom od Trsatske Gradine do konobe Tarsa svim zainteresiranima.

U 13 sati započeo je svečani defile ulicama Trsata u povijesnim odorama nakon kojega su se svi sudionici vratili u Nugentov park gdje su predstavljene udruge vitezova. Rapski samostreličari organizirali su turnir u gađanju samostrelom, a cijeli program vodili su Dražen Turina Šajeta i Ernest Marinković.

Glavna atrakcija dana bila je Bitka za Gradinu koja je započela u 16 sati. U večernjim satima u Nugentovom parku organiziran je koncert na otvorenome.