Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije održali su u Salonu Grada Rijeke, prijam za Bashkima Islama Enesija, počasnog konzula Republike Albanije za područje Primorsko-goranske županije.

Bashkim Islam Enesi, odnedavno je imenovan za počasnog konzula Republike Albanije za područje Primorsko-goranske županije.

U njegovoj pratnji prijamu su nazočili Gani Xharrahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Valentin Lleshi, predsjednik Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije.

Bashkim Islam Enesi, rodom je iz Tirane, Albanija. Od 1991. godine živi i radi u Rijeci. Hrvatsko državljanstvo dodijeljeno mu je 2006. godine. Govori hrvatski, albanski i engleski jezik i ima iza sebe bogato poslovno iskustvo zastupajući tvrtke iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji i obratno.

Prijam za Bashkima Islama Enesija počasnog konzula Republike Albanije

Prijam za Bashkima Islama Enesija počasnog konzula Republike Albanije

Čestitajući na imenovanju zamjenik gradonačelnika Marko Filipović kazao je kako je ono još jedan korak više u unaprjeđenju odnosa između Republike Albanije i Republike Hrvatske te ujedno potvrda nastavka dobre suradnje s pripadnicima albanske nacionalne manjine koji žive i rade u Rijeci. Ta se suradnja očitovala u našoj pomoći kada je prije dvije godine potres pogodio Drač, kao i nedavno kada je potres pogodio Baniju, a albanski su se obrtnici, pekari, isti dan odazvali besplatno pomažući i dijeleći kruh. Filipović je podsjetio kako je s gradom Dračem uspostavljeni kontakti. Želju za suradnjom iskazali su Pomorski fakultet i Lučka uprava Rijeka, bio je predviđen i posjet gospodarskog izaslanstva Albaniji, ali je pandemija korone sve poremetila. Filipović je izrazio nadu da će se smirivanjem situacije i vraćanjem života u normalu taj posjet i realizirati.

Uvjeren sam da će gospodin Enesi, kao počasni konzula podjednako zastupati pripadnike kako albanskog tako i hrvatskog naroda“, rekao je zamjenik Filipović.

Čestitke na imenovanju uputila je i zamjenica župana Marina Medarić, naglasivši izuzetno dobru suradnju s Vijećem albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

Počasni konzul Republike Albanije Bashkim Islam Enesi zahvalio je na prijemu naglasivši kako su Rijeka i Hrvatska njegova druga domovina, budući da već trideset godina živi i radi ovdje. Ekonomist po zanimanju, svoj je poslovni put započeo kao pomoćni ataše, a nastavio kao privatni poduzetnik s vlastitom tvrtkom koja zastupa brojna trgovačka društva iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji.

Svoja poznanstva U Albaniji i dugogodišnje poslovno iskustvo rado ću staviti na raspolaganje za povećanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Albanije“ rekao je Enesi

Počasni konzule Enesi je podsjetio na svojedobnu brodsku liniju Rijeka – Drač, naglasivši kako bi trebalo razmotriti njeno ponovno uspostavljanje te pozvao na suradnju u novim projektima, ne samo iz područja gospodarstva već i turizma, kulture i prometne povezanosti. 

Počasni konzul svoj ured će imati u vlastitom poslovnom prostoru na adresi Dolac 9.

Gani Xharrahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Valentin Lleshi, predsjednik Zajednice Albanaca Primorsko- goranske županije pozdravili su imenovanje počasnog konzula naglasivši kako će on djelovati kao most suradnje između dviju država i PGŽ te drugih županija u Republici Albaniji.