Unapređenje odnosa na svim razinama pod kapom zajedničkog interesa, zajednički je zaključak s prijema za delegaciju Grada Čačka održanog u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Delegaciju Grada Čačka koju predvodi predsjednik skupštine Igor Trifunović primili su zamjenik župana Petar Mamula i zamjenici gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i Nikola Ivaniš, koji je ujedno i predsjednik Udruge Hrvatsko-srpskog prijateljstva.
Susret je dio trodnevnog programa delegacije s kojom je došla i karnevalska grupa koja će 3. ožujka sudjelovati na Riječkom karnevalu.
Prijemu su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović te Dušan Nikolić, potpredsjednik Udruge hrvatsko-srpsko prijateljstvo Rijeka.

Pozdravljajući goste iz Srbije zamjenik župana Petar Mamula naglasio je dobru dosadašnju suradnju između Grada Čačka i Vrnjačke banje s Rijekom, dodavši kako je suradnja sa Srbijom puno šira jer je tijekom posljednjih godina uspostavljena suradnja s Novim Sadom, koji će kao i Rijeka također biti Europska prijestolnica kulture, ali godinu dana iza Rijeke. Određeni vid suradnje uspostavljen je i s gradovima Nišom, Pirotom i Šapcem.

U ime Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva goste iz Srbije pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš, koji je ujedno i predsjednik Udruge Hrvatsko-srpskog prijateljstva. Ivaniš je naglasio važnost održavanja ovakvih susreta koji doprinose gospodarskoj i kulturnoj suradnji, te zahvalio Generalnom konzulu Republike Srbije na velikoj podršci koju pruža uspostavljanju i jačanju veza između dvaju naroda. „Suradnja gospodarstvenika je neminovnost i nju ni politika ne može spriječiti, ali se bez politike ne može jer ona treba stvarati ozbiljniji okvir za unapređenje odnosa na svim razinama“ kazao je Ivaniš.

O dobroj suradnji s jedinicama lokalne samouprave, što izravno, a što putem Udruge gradova govorio je i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović. „Rijeka je otvoren, multikulturni grad koji cijeni svoje manjine i potiče njihove aktivnosti na kulturnom i obrazovnom planu. Imamo dobru suradnju s udrugama nacionalnih manjina i Vijećima nacionalnih manjina koja djeluju na našem području i time se ponosimo“, rekao je Filipović te dodao kako je dobro što se u delegaciji Čačka većinom nalaze predstavnici turizma i privrednici, jer Rijeka dio svog razvoja temelji upravo na turizmu, što potvrđuje i brojka od preko 400.000 noćenja u prošloj godini . „Raduje nas što ćemo ove godine imati izravnu zrakoplovnu liniju Beograd – Rijeka jer će i to doprinijeti uspostavljanju boljih veza na svim razinama“, kazao je Filipović. Govoreći o razvoju Rijeke Filipović je kao primjer naveo uspješnost u povlačenju sredstava iz EU fondova, ponajprije na području Urbane aglomeracije Rijeka kao i povlačenju sredstava za uređenje objekata koji će biti u funkciji razvoja turizma i projekta Europske prijestolnice kulture 2020.
Goste iz Srbije pozdravio je i generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović naglasivši da ga raduje što ih može pozdraviti kao domaćin. „Potrebno je više delegacija i više susreta pod kapom zajedničkog interesa jer jedino na taj način možemo postići uspjeh na zadovoljstvo obiju strana“ kazao je konzul .

U ime delegacije iz Čačka na prijamu je zahvalio Igor Trifunović, predsjednik skupštine Grada Čačka kojemu je ovo prvi put da boravi u našem gradu. Trifunović se složio s činjenicom da treba što više iskoristiti potencijal Čačka i Vrnjačke banje, kao i Rijeke i Kvarnera, i upravo zato je u ovako veliku delegaciju najvećim dijelom čine predstavnici turističkog sektora i gospodarstvenici.

Gosti iz Srbije posjetili su jučer Hrvatsku-gospodarsku komoru, a dio delegacije učestvuje i u povorci Riječkog karnevala. Također, u sklopu trodnevnog boravka posjetit će i Grad Labin.
Delegacija Grada Čačka čine: Igor Trifunović, predsjednik skupštine Grada Čačka, Miroslav Petković, sekretar skupštine Grada Čačka, Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Grada Čačka, Gorana Tanasković, rukovodilac RPK Moravičkog i Raškog MO, Vesna Baur, predsjednica Udruženja Poslovnih žena Nadežda Petrović, Čačak, Dragan Čakarević, preds. PU „Gradac 97“, Čačak, Momir Ćosović, vlasnik poduzeća Progres Inženjering, Čačak, Grozdana Đukanović, predsjednica Udruženja Kalina, Loznica, Branimir Đukanović, prof. fizičkog odgoja i pred. ŠK ,,Klupci“, Loznica, Dragan Mišković, privatni poduzetnik, Ana Ivanković, predstavnica JU TO Čačak, Aleksandar Nikitović, predstavnik JU TO Čačak, Ivan Mihajlović, predstavnik TO Vrnjačka Banja, Mina Kaličanin, predstavnica TO Vrnjačka Banja, Miloljub Petrović, gen.menadžer TV „Galaksija 32“, Čačak, Vesna Stambulić, novinar, TV , „Galaksija 32“, Čačak , Stefan Ristanović, snimatelj TV „Galaksija 32“, Čačak, Vesna Đorđević, novinarka, Radio Vrnjačka Banja i Milan Miodragović, fotoreporter, Vrnjačka Banja.

Skip to content