U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za dobitnike nagrada za Naj-akciju za djecu u Republici Hrvatskoj, dodijeljenih na nedavno održanom Godišnjem savjetovanju akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

U sklopu ovogodišnjeg Godišnjeg savjetovanja Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece Grad Rijeka je za sve tri prijavljene ovogodišnje akcije dobio nagrade za Naj-akciju za djecu.

Akcija pod nazivom “Pušenje: krade ti dah” dobitnik je Povelje za uspješno provedenu akciju, a ujedno je proglašena i jednom od deset najboljih ovogodišnjih akcija u Hrvatskoj. Akciju je u suradnji sa svim osnovnim školama na području grada proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Povelju je također zaslužila i akcija provedena tijekom ljeta, koja je u široj javnosti ostavila vrlo snažan dojam. Radi se o akciji pod nazivom Tobogan – aktivne ferije za djecu, čiji je organizator društvo Rijeka 2020, osnovano od strane Grada Rijeke za provedbu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Pohvalu je dobila vrlo poučna akcija Osnovne škole Eugen Kumičić naziva “U okovima geta (nikad više)”.

Održan prijem za dobitnike nagrade za Naj-akciju za djecu u Republici Hrvatskoj

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao nagrađenim dobitnicima

„Rijeka bila jedan od prvih gradova koji je ušao u projekt Gradovi i općine – prijatelji djece. Ta nas titula obvezuje na kontinuirani rad i unapređenje projekata koji djeci čine život boljim, ugodnijim, kvalitetnijim, zabavnijim kroz koji bi naučili više. Onime čime sam posebno zadovoljan činjenica je da velik dio projekta Europske prijestolnice kulture posvećen djeci. Tako u sklopu kojeg stvaramo Dječju kuću, koja će biti gotova iduće godine. U toj kući biti će različiti programi koji će još više poticati djecu na kreativnost, a upravo se iz ideje Festivala Tobogan rodila ideja o stvaranju Dječje kuće“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Zahvalivši se svima koji su sudjelovali u programu i realizaciji ovogodišnjeg Festivala Tobogan, direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić rekla je:
„Sljedeće godine moramo cijeloj Europi opravdati da smo zaslužili biti Europska prijestolnica kulture, u čemu će nam djeca uvelike pomoći jer će biti mnogo programa koji će upravo njima biti posvećeni.“

Glavna voditeljica programa Dječja kuća Rijeka 2020 Jelena Milić naglasila je kako je  Festival Tobogan bio samo uvertira u ono što će se događati u 2020. Ove je godine desetak tisuća posjetitelja sudjelovalo na brojnim besplatnim programima, javnim događanjima i kreativnim radionicama.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović istaknuo je kako je u akciji „Pušenje: krade ti dah“, provedenoj u svibnju, sudjelovalo 800 osnovnoškolaca s područja grada Rijeke. Akcija je dio programa „Trening životnih vještina”, koji pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge te promiče zdravlje i osobni razvoj učenika. Program se provodi u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije od 2005. godine, a ima podršku i Grada Rijeke.

Učenici i nastavnici OŠ Eugen Kumičić su pohvaljeni za projekt posvećen holokaustu pokrenut s ciljem promocije kulture nenasilja, afirmiranja tolerancije, uvažavanja različitosti i osnaživanja učenika za aktivno participaciju u današnjem suvremenom društvu.
„Kroz ovaj projekt učenici su utvrdili povijesne činjenice uspoređujući ih sa sadašnjim stanjem u društvu, naučili kako poštivati drugoga, kako ukloniti barijere i predrasude, kako živjeti toleranciju u različitosti svakodnevnog života“, kazala je ravnateljica Osnovne škole Eugen Kumičić Ana AnićOpašić.

.