Povodom Dana darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj održava 25. listopada, riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković primili su dobrovoljne darivatelje krvi kojima su zahvalili na njihovom plemenitom činu i uručili im prigodne poklone.

Prijemu je pristustvovalo šest dobrovoljnih darivatelja krvi koji su krv dali 35, 55, 100 i 125 puta – Ana Floridan, Tamara Muždeka Živković, Alida Viali, Branko Novak, Igor Orlić i Boris Zednik.

Prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

Tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

“Krv je nešto najvrijednije što jedan čovjek može dati drugome i drago mi je što vam se u svoje osobno ime, ali i u ime Grada Rijeke kao i u ime cijele zajednice mogu zahvaliti na vašem plemenitom činu. Želimo da znate kako je vaše djelo prepoznato i cijenjeno”, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako je vrijednost dobrovoljnog darivanja krvu utoliko veća što osoba niti ne zna kome pomaže i čiji život spašava. Dodao je kako u organizacijskom smislu Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka ulaže veliki trud oko organizacije akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a rezultat toga je blagi porast broja dobrovoljnih darivatelja krvi.

Dan darivatelja krvi svake se godine obilježava kako bi se podsjetila javnost  na činjenicu koliko je važno darivanje krvi u spašavanju ljudskih života.

Zahvalu darivateljima uputila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić. „Trudimo se iz godine u godinu angažirati što veći broj ljudi da postanu dobrovoljni darivatelji krvi. Svi vi svojim ste činom pomogli mnogima i nadam se da ćete to činiti i dalje“, obratila se Šuljić darivateljima, ali je uputila i zahvalu Gradu Rijeci na podršci koju im daju.

Prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

Darivatelji koji su krv darovali 35, 55, 100 i 125 puta

U ime dobrovoljnih darivatelja obratio se Branko Novak koji je ove godine krvi dao stoti put, a prvi put je krv dao 1979. godine. „Krv nema zamjenu, ne može se umjetno proizvesti, u ovom slučaju isključivo čovjek može pomoći čovjeku i to je moj glavni motiv, a vjerujem i svih ostalih darivatelja“, rekao je Novak.

Prijemu su prisustvovali i predsjednica Gradskog društva Crvenog Križa Rijeka Kim Anić, voditeljica Odjela za zdravstvene djelatnosti GDCK Rijeka Svjetlana Gašparović Babić te voditeljica Odsjeka darivatelja krvi GDCK Rijeka Željka Kinkela.