U sjedištu Primorsko-goranske županije održan je zajednički prijem Županije i Grada Rijeke za Nj.E. Ilana Mora, izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Veleposlanika Mora primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina, a tema prijema bila je generalna suradnja Rijeke, PGŽ-a i Hrvatske s Izraelom. „Veleposlanik ne boravi u Rijeci po prvi put, prisustvovao je i otvorenju Europske prijestolnice kulture, što me posebno veseli, a tijekom susreta razgovarali smo o brojnim temama poput kulture, ekonomije, visokog obrazovanja i turizma“, rekao je Obersnel, dodavši kako će Rijeka i PGŽ u ovim područjima nastojati unaprijediti suradnju s Izraelom. Gradonačelnik je istaknuo kako je Izrael predvodnik kada su u pitanju inovacije, nove tehnologije, znanost i njena primjena u različitim područjima gospodarstva te kako se radi o granama u kojima Grad i Županija mogu puno toga naučiti.

Izraelski veleposlanik Ilan Mor zahvalio je domaćinima na prijemu iskazavši zadovoljstvo što ponovno boravi u gradu i županiji s kojima Izrael ima kvalitetne odnose. Mor je naveo kako je tijekom prijema bilo riječi o potencijalnom sastanku čelnih ljudi ovdašnje lokalne i regionalne samouprave s delegacijom izraelskih kompanija koje se bave inovacijama, ciber sigurnosti i naprednim tehnologijama, ali i razvoju odnosa između riječkog Sveučilišta i Sveučilišta u lučkom izraelskom gradu Haifi. Također, veleposlanik je pozdravio položaj židovske zajednice u Rijeci te postignuća na očuvanju židovske kulturne baštine, sinagoge i židovskog groblja, dok je prilikom svog obraćanja medijima župan Komadina naglasio kako se bogata kulturna povijest ovog kraja isprepliće s židovskom povijesti, posebno izdvojivši međusobnu sponu u antifašizmu, ali i turističkoj razmjeni.