U prostorijama Primorsko-goranske županije održan je zajednički prijem Grada Rijeke i Županije za potpredsjednika entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine Ramiza Salkića.

Ovaj je prijem održan povodom sutrašnje obljetnice genocida u Srebrenici i jučerašnjeg riječkog mimohoda „Srebrenica svijetom hodi“. Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, predvodio je bošnjačku delegaciju koju su činili predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke Mensur Ferhatović, predsjednica Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja Rijeke i PGŽ Edvina Čehajić, predsjednik Kulturnog društva „Ljiljan“ Zlatan Bakalović i novinar Samir Karić. Njih su dočekali zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, zamjenica župana Marina Medarić, pročelnik Ureda županije Goran Petrc i voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj.

Nakon uvodnih pozdrava, dobrodošlice i kratkog predstavljanja grada i županije, zamjenik gradonačelnika Ivaniš istaknuo je veliki doprinos bošnjačkog stanovništva u razvoju Rijeke u proteklih pedesetak godina, te dodao kako Grad ulaže konstantni trud da se multikulturalno ozračje u kojem su svi dobrodošli održava, kazavši kako Rijeka nije slučajno osvojila titulu Europske prijestolnice kulture s motom „Luka različitosti“. Ivaniš je iskazao svijest o lošim političkim praksama i lošim pozicijama Bošnjaka i Hrvata u entitetu Republici Srpskoj te nadodao da Bošnjaci, Hrvati i Srbi moraju biti jedni uz druge bez obzira na to što bi neke politike htjele drugačije.

Ramiz Salkić, potpredsjednika entiteta Republike Srpske u BiH, kazao je kako je prilikom svog prvog posjeta Rijeci dobio samo pozitivne informacije o položaju Bošnjaka u Rijeci te pridodao kako je cilj ovakvih posjeta uspostavljanja dobrih odnosa sa susjednim državama. „Srebrenica se nastoji okrenuti i predstaviti svijetu“, rekao je Salkić, dodavši kako se to čini u uvjetima nedovoljnog angažmana međunarodne zajednice u BiH, manjka općeg napretka i diskriminaciji naspram Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

Predstavnik bošnjačke manjine u Rijeci Mensur Ferhatović kazao je kako je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je svoj rad i poslovnike o Vijećima nacionalnih manjina uskladio sa zakonima te riješio problem koordinacije gradskog i županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine. „Mi smo Riječani i Primorci i tako se predstavljamo svugdje, a ono što sa sobom donosimo kroz naslijeđe, bilo to kuhinja, glazba i slično, samo obogaćuje Rijeku“, zaključio je Ferhatović.