Danas je započeo program riječki dio 18. izdanja Festivala europske kratke priče, a sudionici festivala primljeni su u Salonu Grada Rijeke.

Festival se od 2. do 7. lipnja održava u Zagrebu i Rijeci u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, s temom ovogodišnjeg izdanja naziva „Homo Narrans“ odnosno čovjek koji ima temeljnu potrebu za pričanjem priča.

Pisce iz mnogobrojnih zemalja svijeta primio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš koji je istaknuo kako je Rijeka poseban grad koji njeguje multikulturalnost i različitost te stoga pravo mjesto za održavanje ovog festivala s obzirom na to da pisci koji su došli u Rijeku u sebi nose značajke brojnih kultura. Ivaniš ih je također pozvao da posjete Rijeku i iduće godine, kada će se održavati bogat program Europske prijestolnice kulture, posebno u vrijeme karnevala.

Održan prijem za sudionike 18. Festivala europske kratke priče

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš pozdravio je sudionike festivala

Festival je predstavio njegov programski suradnik Andrija Škare, navevši kako se pisci uvijek osjećaju dobrodošlo u Rijeci te zahvalio Rijeci 2020 u sklopu čijeg se pripremnog programa projekta EPK odvija ovo gostovanje. Škare je naglasio kako je fokus ovogodišnje manifestacije stavljena na one ljude čija se priča ne čuje često, te pozvao sve na susret „Riječke taksi priče“ koji je na rasporedu večeras od 19 sati u OKC-u Palach. Ondje će se održati razgovor i projekcija filmova riječkih autora Željke Horvat Čeč, Davora Mandića, Dunje Matić, Tee Tulić i Milana Zagorca o riječkim taksistima, a u 20:30 sati započet će čitanje priča „Homo Narrans“ uz domaće i strane autore.

Sudionici ovogodišnjeg festivala, od kojih su mnogi pristigli na primanje, autori su koji pišu različite forme: László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

Proglašenje natječaja FEKP19 za mlade autore i autorice, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, održat će se sutra, u četvrtak 6. lipnja u Palachu od 20:30 minuta, dok će se same priče čitati, u petak, 7. lipnja 11 sati u RiHubu uz moderaturu Envera Krivca. Natječaj FEKP19 pokrenuli su društvo Rijeka 2020, osnovano s ciljem provođenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče.