Rijeka je od 20. do 24. rujna domaćin međunarodnog susreta odgojitelja iz pet europskih zemalja koji će u sklopu Erasmus+ projekta „Bez umjetnosti nema inovacija“ razmjenjivati iskustva iz prakse.

Prijem za 17 sudionika prvog međunarodnog susreta u sklopu projekta u kojem participira i Dječji vrtić Rijeka održan je u Dječjoj kući, a sudionici su stigli iz Turske, Litve, Latvije, Srbije i Bugarske.

Projekt „Bez umjetnosti nema inovacija“ umjetničkog je karaktera i zamišljen je kao povezivanje umjetničkih aktivnosti i znanstvene pismenosti. Tema projekta odnosi se na STEM područje (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), prirodu, biomimiku, oblikovanje materijala, recikliranje i slično. Suradnjom i razmjenom dobre prakse među partnerima iz različitih zemalja, kao i unutar Dječjeg vrtića Rijeka, tijekom ovih nekoliko dana sudionici će tražiti odgovor na pitanje kojim se sve aktivnostima može konkretno povezati umjetnost i znanstvena inovativnost.

Prijemu su u ime Grada Rijeke nazočile zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Prijem za sudionike Erasmus+ projekta Bez umjetnosti nema inovacija

projekt spaja umjetnost i stem tehnologiju

„Čast je što možemo ugostiti sudionike iz različitih zemalja u ovom značajnom projektu, jer je međusobna komunikacija i razmjena iskustava između partnera nešto što doprinosi boljem odgoju i obrazovanju naše djece. Konkretno, ovaj projekt čini mi se vrlo kreativan i poticajan, a u današnje vrijeme važno je spajati umjetnost i STEM područja i upoznavati djecu s tim od najranije dobi“, istaknula je Krpan.

Iz Dječjeg vrtića Rijeka izravno u projektu izravno sudjeluje 15 sudionika, dok je neizravno uključeno više od 250 djece u dobi od 3 do 6 godina, njihovi odgojitelji i roditelji. Projekt ima za cilj kod djece omogućiti jačanje kompetencija u istraživanju, inovacijama, postavljanju pitanja te razvoj vještina rješavanja problema.

Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka, Davorke Guštin ovo nije jedini međunarodni projekt i suradnja u kojem sudjeluju odgojitelji Dječjeg vrtića Rijeka. „Neke smo projekte već realizirali, a tri projekta za čiju provedbu smo od strane Europske unije dobili nepovratna sredstva u iznosu od 74.000 eura su trenutno u tijeku. Taj je iznos namijenjen za edukaciju naših djelatnika, odgojitelja i stručnih suradnika. Edukacija kao i iskustva iz prakse iz drugih zemalja jako su nam važna u unaprjeđivanju našeg rada pa su tako naši djelatnici samo tijekom ove godine bili na edukacijama na Malti, u Grčkoj, Barceloni i na Tenerifima“, rekla je Guštin.

Prijem za sudionike Erasmus+ projekta Bez umjetnosti nema inovacija

sudjeluju odgojitelji iz pet europskih zemalja

Voditeljica Erasmus+ projekta „Bez umjetnosti nema inovacija“, Vanessa Šćulac istaknula je kako će tijekom ovih nekoliko dana zajedno sa inozemnim kolegama izmjenjivati dobra iskustva iz prakse. „Upoznat ćemo se s načinima kako naši kolege u svom radu spajaju umjetnost i STEM tehnologiju, a zajednički ćemo pokušati pronaći i neke nove načine kako ove dvije teme implementirati u svakodnevni rad s djecom“, rekla je Šćulac.

Agencija za mobilnost i programe EU za provedbu i upravljanje ovim projektom Dječjem vrtiću Rijeka je dodijelila 20.970,00 eura bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 130.140,00 eura. Trajanje projekta predviđeno je tijekom pedagoške godine 2020./2021. i 2021./2022.

Sudjelovanje Dječjeg vrtića Rijeka u Erasmus+ projektima

Osim projekta „Bez umjetnosti nema inovacija“, Dječji vrtić Rijeka nositelj je projekta „Zajedno u različitosti“ koji uključuje razvoj i unaprjeđenje osobnih i profesionalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika, osigurava dobrobit za djecu s poteškoćama u jezičnoj i kulturalnoj uključenosti u sociokulturno okruženje kao i stvaranje inkluzivne okoline. Također, Dječji vrtić Rijeka jedna je od 13 odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj koje su zadovoljile uvjete i dobile Erasmus akreditaciju u području odgoja i općeg obrazovanja koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU. Akreditacija za razdoblje od 2021. do 2027. godine omogućit će lakši pristup financiranju ustanovama iz područja odgoja i općeg obrazovanja u okviru Ključne aktivnosti 1 u novom programu Erasmus+, čime se ustanovi omogućuje trajno sudjelovanje u programu Erasmus+, s naglaskom na kvalitetu i postupni razvoj ustanove.