Riječki gradonačelnik Marko Filipović održao je prijam za veleposlanika Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Pierfrancesca Sacca.

U razgovoru s veleposlanikom Saccom, gradonačelnik Filipović iskoristio je priliku čestitati tridesetu obljetnicu djelovanja Talijanske unije u Rijeci i istaknuo kako u Rijeci živi oko 2.500 Talijana te kako na području grada djeluju brojne udruge koje zastupaju interese talijanske nacionalne manjine. „Grad Rijeka ima jako dobru suradnju kako s talijanskim konzulatom tako i s talijanskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. U razgovoru s veleposlanikom dotaknuli smo se među ostalim i naslijeđa projekta Europske prijestolnice kulture, ali smo razgovarali i o nekim projektima koje ćemo nastaviti provoditi u ovom mandatu, a tiču se prije svega kulturne povezanosti Italije i Hrvatske, odnosno Rijeke. Razgovarali smo i o gospodarskoj povezanosti naših dviju zemalja koju smo obojica ocijenili uspješnom, s obzirom na to da je Italija jedan od naših najvećih vanjsko-trgovinskih partnera. Složili smo se i kako je suradnja Rijeke i naših gradova prijatelja u Italiji jako dobra. Vjerujem da kada Hrvatska uvede euro kao valutu i kada uđemo u Schengen da će ta suradnja biti još i uspješnija. Grad Rijeka najviše surađuje s regijama koje su nam geografski najbliže, kao što je to regija Friuli-Venezia-Giulia, ali nastojat ćemo u budućnosti suradnju proširiti i na ostale talijanske regije“, rekao je Filipović.

Prijam za talijanskog veleposlanika Pierfrancesca Sacca

Prijam za talijanskog veleposlanika Pierfrancesca Sacca

Veleposlanik NJ.E. Pierfrancesco Sacco iskoristio je ovaj susret kako bi gradonačelniku čestitao pobjedu na lokalnim izborima te istaknuo kako Rijeka i Italija dugi niz godina njeguju prijateljske odnose. „Suradnja je dobra, iako, naravno, uvijek postoji mjesta za napredak. Vlade naših dviju zemalja aktivno rade na poboljšanju odnosa i s obzirom na to da je riječ o susjednim zemljama, vjerujem kako je to za dobrobit obje zemlje. Puno je područja u kojima možemo surađivati, počevši od turizma preko gospodarstva, pa sve do razmjene kulturnih raznolikosti“, rekao je Sacca i istaknuo kako je jako zadovoljan podrškom koju talijanska nacionalna manjina u Rijeci ima od strane gradonačelnika i gradske uprave.

Prijam za talijanskog veleposlanika Pierfrancesca Sacca

Generalni konzul Italije u rijeci davide bradanini i talijanski veleposlanik pierfrancesco sacca

Prijemu su nazočili i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini i pomoćnica konzula Ileana Jančić.

NJ.E. Pierfrancesco Sacco dužnost veleposlanika Italije u Hrvatskoj preuzeo je u siječnju 2020. godine.