Na Botelu Marina održana je 29. dodjela plaketa Restaurant Croatica, kao i promocija knjige „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024./25.“.

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica započeo je 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2023. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana.

Dio glasovanja proveo se preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji je i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču “Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25”.

Tijekom 29 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 533 restorana.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2024./2025. godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ovogodišnjim dobitnicima plaketa čestitali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj odsjeka za poduzetništvo i ruralni razvoj u Upravnom odjelu za turizam PGŽ-a Mladen Brajan, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Marijan Starešinić, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda Hrvatske turistička zajednica Valerija Milković, ispred Ministarstva turizma i sporta savjetnik ministra Igor Radić, ispred Časnog odbora projekta Nikica Karamarko i voditeljica projekta i urednica izdanja Karin Mimica.

Voditeljica projekta i urednica izdanja Karin Mimica projekt je pokrenula u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom, a on se danas provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Kako je objasnila Karin Mimica, svake godine za ovu titulu konkurira više od 2500 restorana. Posebnost je u tome što restorane primarno biraju gosti, a ove godine u knjizi se našao najveći broj restorana upravo s Kvarnera.
„Na portalu Gastronaut ide javno glasovanje u kojem sudjeluju gosti i oni daju svoje glasove. Nakon toga ugostitelji glasaju za restorane koji su njima uzor, a na kraju Časni sud nastoji odabrati one restorane koji zadovoljavaju određene kriterije, primjerice cjelogodišnje poslovanje, određena vinska karta i slično. Nastojimo podržati one koji se zaista trude pružiti gostu cjelokupni doživljaj i one koji daju najbolji omjer cijene i kvalitete“, objasnila je Mimica.

29 dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige 100 vodecih hrvatskih restorana

Gradonačelnik Filipović čestitao je svima koji su se našli među koricama ovogodišnjeg izdanja knjige

Gradonačelnik Filipović čestitao je svima koji su se našli među koricama ovogodišnjeg izdanja knjige.
„Gastronomija zaista jest jedan od razloga posjete neke destinacije, prvenstveno stranih, ali i domaćih turista. Čestitam svim dobitnicima plaketa, a posebice onima iz Rijeke koji doprinose razvoju našega grada kao turističke destinacije. Suradnjom lokalne samouprave i Turističke zajednice s ugostiteljima stječemo preduvjet za daljnji razvoj urbanog turizma s naglaskom na cjelogodišnji turizam, što je jedan od prioriteta Grada Rijeke, ali i Turističke zajednice grada Rijeke. Uz brojne investicije i investitore, ali i sve veće brojke gostiju i posjetitelja, doista mislim da idemo u dobrom smjeru“, rekao je Filipović.

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, date su informacije o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.