Dana 10. travnja održana je 5. sjednica Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027. g. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Na samom početku gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović pozdravio je prisutne te se obratio uvodno vezano za izmjenu strateškog projekta Jačanje sustava javnog prijevoza II s obzirom da je na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke održanoj dana 22. veljače 2024. g. povučena točka s dnevnog reda o donošenju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine i Prijedlog akcijskog plana za provedbu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine radi navedenog projekta.

5. sjednica Partnerskog vijeća UA RijekaPredsjednik Partnerskog vijeća Vedran Kružić zahvalio je gradonačelniku na pojašnjenu vezano uz povlačenje točke s dnevnog reda Gradskog vijeća Grada Rijeke te zamolio direktora KD Autotrolej d.o.o. Roberta Mrvčića da prisutnima prezentira izmjene projekta Jačanje sustava javnog prijevoza II. Pristupilo se izmjeni navedenog projekta u skladu s prijedlozima vijećnika Gradskog vijeća Grada Rijeke. Projekt je podijeljen u tri komponente: uređenje baze za vozila na alternativni pogon u Ulici M. Baraća (punionice za električna vozila i nabavka električnih autobusa), digitalizacija javnog prijevoza i biciklistička staza od Preluka do centra grada.

Nakon prezentacije izmijenjenog projekta Jačanje sustava javnog prijevoza II članovi Partnerskog vijeća jednoglasno su dali pozitivno mišljenje na Nacrt strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027- godine iz travnja 2024. godine i Nacrt Akcijskog plana Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.- 2027. godine.

5. sjednica Partnerskog vijeća UA RijekaIvana Soža Savić prezentirala je prisutnim članovima dijelove Sporazuma o provedbi Integriranih teritorijalnih ulaganja koji je potpisan 7. prosinca 2023. godine. Ukupna vrijednost Sporazuma je 55.000.000,00 eura bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjena za financiranje strateških projekta kroz dva modaliteta dodjele; osam izravnih dodjela i tri otvorena poziva.

Predsjednik Partnerskog vijeća je pod točkom 5. Razno obavijestio prisutne da je održana konferencija u Opatiji u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova vezano za dojam nesigurnosti građana te je utvrđeno kako građani Primorsko-goranske županije imaju osjet nesigurnosti veći od prosjeka Republike Hrvatske. S obzirom na planirane projekte vezane uz javne prostore, apel MUP-a je da se integrira sustav kontrole sigurnosti. Potrebno je uskladiti postojeće kamere postavljene u javnom prostoru i na taj način kreirati sustav koji bi sigurnost sagledavao na kvalitetniji način.