Na današnjoj komemoraciji gradonačelnik Vojko Obersnel u ime Grada Rijeke uputio je sućut obitelji i prijateljima nedavno preminulog prof. emerit. dr. sc. Josipa Deželjina

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za prof. emerit. dr. sc. Josipa Deželjina, uglednog riječkog znanstvenika i nekadašnjeg rektora riječkog Sveučilišta koji je nedavno preminuo u 97. godini života u Zagrebu.

Obitelji i prijateljima obratili su se gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dekan Ekonomskog fakulteta Alen Host te prijatelji i suradnici prof.dr.sc. Dragomir Sundać s Ekonomskog fakulteta te predsjednik Županijske komore Rijeka HGK prof.dr.sc. Vidoje Vujić.

Gradonačelnik Obersnel u ime Grada Rijeke uputio je sućut obitelji i prijateljima Josipa Deželjina. „Kad odlaze dobri ljudi, kažu da i ptice tiše pjevaju, a prof. Deželjin je bio upravo takav, dobar, vrijedan čovjek, kreativac i graditelj. Iako je doživio visoku starost, tužni smo zbog njegova odlaska. Ono čime se tješimo jest činjenica da je prof. Deželjin imao vrlo ispunjen život, u kojemu je snagom svojega uma i volje aktivno sudjelovao do svojeg zadnjeg daha“, rekao je gradonačelnik, dodajući da se prof. Deželjin, kao vizionar i čovjek praktičnog duha, snažno se zalagao za povezivanje gospodarstva i sveučilišta, te je, uz to, bio i uvjereni antifašist.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je sućut Deželjinovoj obitelji

„Među brojnim znanstvenim djelima i radovima koje je napisao, nalazi se i “Etiologija antifašizma”, u izdanju riječkog Adamića, izdana 2007. Iako je živio u Zagrebu, često je znao doći na važne antifašističke skupove u naš kraj, dokazujući i time koliko mu je antifašizam značio“, rekao je gradonačelnik. „Kao vrlo staložen čovjek, svoj unutarnji red projicirao je na sve što je radio, a radio je puno i dobro. Takvog ćemo ga zadržati u trajnom sjećanju“, zaključio je gradonačelnik.

Profesor Josip Deželjin jedan je od utemeljitelja Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci te utemeljitelj Zajednice sveučilišta u Hrvatskoj, čiji je bio i prvi predsjednik. Napisao je više od 400 stručnih i znanstvenih radova na oko 15.000 stranica, 16 knjiga, 30 referata iznesenih na međunarodnim znanstvenim skupovima i više od 100 objavljenih znanstvenih članaka.

Prof. Deželjin bit će sahranjen na groblju sv. Eufemije na otoku Rabu.