U RiHubu je održana konferencija naziva „Lokalna rješenja za energetsku tranziciju“.

Konferenciju je organizirala njemačka Zaklada Friedrich Ebert, u suradnji Grada Rijeke, Udruge Terra Hub i Zelene energetske zadruge, s ciljem poticanja rasprave o konkretnim primjerima iz prakse koji se odnose na energetsku tranziciju u gradovima i na otocima u kontekstu sve većeg utjecaja klimatskih promjena.

U uvodnom dijelu događaja, direktorica ureda Zaklade Friedrich Ebert Zagreb Türkan Karakurt istaknula kako, u vremenima sve izraženijih klimatskih promjena, Europa treba novi plan te ne smije čekati druge međunarodne aktere da pokrenu vlastite mjere. Karakurt je navela kako se tek treba izraditi kvalitetan okvir za energetsku tranziciju, pri kojem će čemu gradovi i lokalne zajednice imaju veliku ulogu u njegovoj provedbi.

Održana konferencija o energetskoj tranziciji u lokalnom kontekstu

Sudionicima konferencije obratio se gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Sudionike konferencije pozdravio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, navevši kako je energetska tranzicija složen proces u kojem sudjeluju brojni akteri i poslovni subjekti, pri čemu lokalne samouprave ne mogu same na sebe preuzeti potpuni teret. Obersnel je kazao kako se Rijeka 2009. godine pridružila Sporazumu gradonačelnika  s ciljem uključivanja i pružanja podrške u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva na lokalnoj razini, kao i izradila, te 2016. godine ažurirala Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Rijeke koji kroz 42 mjere analizira javne i stambene zgrade, promet te javnu rasvjetu u gradu.

Gradonačelnik je izdvojio i stratešku orijentaciju grada na plin kao glavnog energenta, dodavši kako specifičnosti Rijeke, prije svega nedostatak površina, otežavaju instaliranje električnih sustava na solarno napajanje koji su trenutno postavljeni na dijelu krovova zgrada, a redovito se postavljaju i na novogradnjama u javnom sektoru. Također, Obersnel je ustvrdio kako je Rijeka među vodećim gradovima u državi po aktivnosti u projektima podizanja energetske učinkovitosti zgrada, kazavši kako je dosad obnovljena devedeset jedna zgrada različitih veličina, a samo u 2017. u Rijeci je potpisano je 124 ugovora za obnovu viših stambenih zgrada.

Održana konferencija o energetskoj tranziciji u lokalnom kontekstu

Moritz Schmidt održao je izlaganje o europskoj perspektivi o energetskoj tranziciji i njemačkim primjerima

U prvom dijelu konferencije o europskoj energetskoj perspektivi u lokalnom obliku izlagao je Moritz Schmidt iz Dortmunda, a tijekom događaja održane su i dvije panel rasprave. Na njima su predstavljena iskustva o energetskoj tranziciji u Ptuju, Križevcima, Koprivnici i Rijeci, kao i s otoka Cresa, Lošinja, Krka i Unija u kontekstu dominantnog prelaska na korištenje alternativnih oblika energije, kao i srodnim tematikama prometa i gospodarenja otpadom.