U subotu 30. rujna na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj održana je manifestacija „Aktivnosti u i na moru“, namijenjena djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Za vrijeme trajanja manifestacije okupljena djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imali su priliku uključili se u različite aktivnosti u i na moru, kao što su plivanje, ronjenje, vaterpolo i opće pripremne vježbe, a sve uz stručno vodstvo.

Cilj aktivnosti bio je informirati i senzibilizirati osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te njihove roditelje ili staratelje o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje i važnosti uključivanja tjelesne aktivnosti u svakodnevni život.

Postoje brojni dokazi o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje i imunološki sustav čovjeka. Čovjek je biće kretanja i nedovoljno kretanje ima negativan utjecaj na sve organske sustave. Od industrijske revolucije smanjuje se tjelesna aktivnost čovjeka. Hipokinezija, premala količina kretanja, kao bolest 21. stoljeća dolazi nam s pojavom moderne tehnologije te predstavlja preduvjet za razvoj mnogih bolesti.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za osobe srednje i starije životne dobi je umjerenu tjelesnu aktivnost u dnevnom trajanju od barem trideset minuta, koja može biti provedena najednom ili u nekoliko puta tijekom dana. Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju u povećanom su riziku od hipokinezije, što dodatno naglašava njihovu potrebu za dostatnim kretanjem i tjelesnom aktivnosti. Kretanje na otvorenom, uz pomoć kolica ili pomagala i hodanje te plivanje preveniraju niz bolesti te pojavu sekundarnih i tercijarnih promjena kod osoba s invaliditetom i općenito podižu kvalitetu života.

Manifestacija „Aktivnosti u i na moru“ organizirana je u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a povodom Europskog tjedna kretanja.

Organizatori ove manifestaciju su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.