U subotu 19. rujna 2020. na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj  održana je manifestacija „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“, namijenjena osobama s invaliditetom.

Za vrijeme trajanja manifestacije okupljeni sportaši s invaliditetom, treneri, roditelji te asistenti i volonteri koji sudjeluju u radu s osobama s invaliditetom imali su priliku uključili se u različite aktivnosti kao što su plivanje, hodanje i nordijsko hodanje namijenjeno osobama s invaliditetom.

Cilj aktivnosti bio je informirati i senzibilizirati osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te njihove roditelje ili staratelje o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje i važnosti uključivanja tjelesne aktivnosti u svakodnevni život.

Postoje brojni dokazi o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje i imunološki sustav čovjeka. Čovjek je biće kretanja i nedovoljno kretanje ima negativan utjecaj na sve organske sustave. Od industrijske revolucije smanjuje se tjelesna aktivnost čovjeka. Hipokinezija, premala količina kretanja, kao bolest 21. stoljeća dolazi nam s pojavom moderne tehnologije te predstavlja preduvjet za razvoj mnogih bolesti.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za osobe srednje i starije životne dobi je umjerenu tjelesnu aktivnost u dnevnom trajanju od barem trideset minuta, koja može biti provedena najednom ili u nekoliko puta tijekom dana. Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju u povećanom su riziku od hipokinezije, što dodatno naglašava njihovu potrebu za dostatnim kretanjem i tjelesnom aktivnosti. Kretanje na otvorenom, uz pomoć kolica ili pomagala i hodanje te plivanje preveniraju niz bolesti te pojavu sekundarnih i tercijarnih promjena kod osoba s invaliditetom i općenito podižu kvalitetu života.

Manifestacija „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“ organizirana je u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“, a povodom Europskog tjedna kretanja i World Wellness Weekenda.

Organizatori ove manifestaciju su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke, a održala se uz uvažavanje preporuka za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.