U Rijeci je danas održana Šesta ministarska konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj.

Konferenciju je otvorila ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Ministri i visoki dužnosnici ministarstava kulture država članica na ministarskoj konferenciji u Rijeci usvojili su Deklaraciju Šeste ministarske konferencije Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj, a po završetku konferencije Republika Hrvatska predala je predsjedanje Savjetom Helenskoj Republici.

Na ministarskoj konferenciji, koja se održala pod rotacijskim predsjedanjem Republike Hrvatske Savjetom, sudjelovali su ministri kulture i visoki dužnosnici država članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske te kao promatrači predstavnici Austrije, Italije, Europske komisije i UNESCO-a.

Ministarska konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe održala se na temu mobilnosti umjetnika i zajedničkih projekata kulturne suradnje u jugoistočnoj Europi. Osobiti naglasak tijekom hrvatskog predsjedanja Savjetom ministara kulture jugoistočne Europe stavljen je na istraživanje mogućnosti poboljšanja mobilnosti umjetnika i stručnjaka u kulturi kojom bi se osnažila suradnja među državama članicama Savjeta, kao i kulturna suradnja na području jugoistočne Europe i Europske unije.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je upravo mobilnost umjetnika i stručnjaka jedan od preduvjeta za ravnomjeran razvoj kulture i umjetnosti, razvoj kulturnog i kreativnog sektora, razvoj publike te polazište za snažnije sudjelovanje građana u kulturnom životu. Izrazila je i uvjerenje kako će Helenska Republika, nastaviti podršku inicijativama u skladu s prioritetima definiranima u Deklaracijama i strateškim dokumentima koje usvajamo na našim ministarskim sastancima.

Ministrica kulture i sporta Helenske Republike Lina Mendoni koja upravo preuzima predsjedanje Savjetom, istaknula je kako će se tijekom idućeg razdoblja naglasak stavljati na utjecaj klimatskih promjena na kulturnu baštinu.

Tješnjom suradnjom unutar zemalja članica Savjeta ministara kulture mnogobrojni nacionalni projekti mogli bi se realizirati brže i efikasnije. Osobito je važno ocijeniti i definirati zajedničke projekte u kulturi koji potiču interkulturni dijalog i održivi razvoj u skladu s Agendom 2030 za održivi razvoj Ujedinjenih naroda, Novoj europskoj Agendi za kulturu Europske komisije te Planom rada za kulturu 2019. – 2022. Europske unije, kao i ostalim kulturnim konvencijama i propisima UNESCO-a, Europske unije i Vijeća Europe. Pojačana mobilnost umjetnika i stručnjaka u kulturi dodatno bi doprinijela realizaciji takvih projekata na području jugoistočne Europe.

Savjet ministara kulture jugoistočne Europe je inicijativa utemeljena 31. ožujka 2005. godine u Kopenhagenu potpisivanjem Povelje o osnivanju s ciljem boljeg povezivanja zemalja jugoistočne Europe te zaštitom njihove kulturne baštine i jezične raznolikosti.

Ministarskoj konferenciji prethodio je Sastanak nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe, koji se održao u Rijeci, u petak, 31. siječnja 2020. godine.

Sudionici ministarske konferencije i sastanka nacionalnih koordinatora Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe prisustvovali su svečanosti otvaranja Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u popodnevnim satima.

Skip to content