U Gradskoj vijećnici održana je završna konferencija projekta „GreenerSites – Ekološki oporavak brownfield područja u središnjoj Europi“.

Cilj projekta, pokrenutog 2016. godine, jest unaprijediti sustav upravljanja okolišem neiskorištenih ili nedovoljno korištenih industrijskih područja, pri čemu će dobiveni ishodi poslužiti kao temelj novim projektima i investicijama u brownfield područja.

Održana završna konferencija projekta „GreenerSites“

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu sudionicima završne konferencije projekta

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu sudionicima, kazavši kako je Grad uložio mnogo truda u revitalizaciju područja industrijske baštine koja će postati glavne točke zbivanja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Navevši kako je tranzicijski period kroz kojeg je Rijeka prošla ostavio napuštena industrijska zdanja, Obersnel je istaknuo kako područja poput Mlake, gdje je nekad funkcionirala rafinerija nafte, imaju velik investicijski potencijal koji otvara priliku za poboljšanje pristupa obalnom dijelu grada za Riječane.

„Naš grad prolazi kroz transformaciju koja iziskuje značajne financijske resurse i predanost, a važnost ovog projekta za Rijeku nalazi se u potrazi za odgovorima o novim modelima financiranja i održivom upravljanju industrijske baštine i njenoj ponovnoj upotrebi“, rekao je Obersnel zaključivši kako ovakav tip kooperacije znanstvene zajednice, gradova i regija predstavlja važan alat pri međusobnom dijeljenju znanja i vještina vezanih uz revitalizaciju industrijske baštine.

Održana završna konferencija projekta „GreenerSites“

Cilj projekta jest unaprijediti sustav upravljanja okolišem neiskorištenih ili nedovoljno korištenih industrijskih područja

Tijekom konferencije sumirana su dobivena znanja i vještine o integriranom pristupu u ekološkom upravljanju brownfield područjima, jačanju kapaciteta javnog sektora u planiranju i provođenju regeneracije ovih područja te su održane rasprave o donošenju kvalitetnih i održivih mjera i alata za postojano i učinkovito ekološko planiranje. Nakon izlagačkog i raspravljačkog dijela, sudionici konferencije posjetili su bivšu INA-inu rafineriju na Mlaci.

Uz Grad Rijeku i Lučku upravu Rijeka, u projektu „GreenerSites“ je sudjelovalo još devet partnerskih institucija: Grad Venecija, Lučka uprava Venecija, Veneto regija (Italija), Općina Celje (Slovenija), Grad Bydgoszcz, Općina Solec Kujawsky, Razvojna agencija Mazovia (Poljska) te Ministarstvo regionalnog razvoja i transporta Saska Anhalt i ISW – Institut za strukturalnu politiku i ekonomski razvoj (Njemačka). „GreenerSites“ je sufinanciran iz programa Interreg Central Europe, a vrijednost projekta iznosi 3.8 milijuna eura, pri čemu je Grad Rijeka iz svojih proračunskih sredstava odvojio 255 tisuća eura.