U sklopu predstave Koreo lab, a u suradnji HNK Ivana pl. Zajca i Grada Rijeke, kroz projekt „Rijeka – Zdravi grad“ u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku su održane besplatne plesne radionice za građane. Radionice su se održavale 3., 4. i 5. travnja, a organizirane su za osobe starije od 50 godina, djecu od 8 do 12 godina te pasionirane plesačice i plesače. Sva tri dana u večernjim satima izvedena je predstava Koreo lab u koreografiji i izvedbi članova ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca, koja je također bila besplatna za gledatelje.

Radionice su bile izvrsno posjećene, a poseban interes građani su pokazali za radionice 50+ čiji su kapaciteti popunjeni u rekordnom roku. Na radionicama 50+ sudjelovalo je više od 30 polaznika, a ples je bio prilagođen ovisno o fizičkoj spremnosti, što nikako nije umanjivalo njegovu kreativnost. Uz glazbenu pratnju i zadržavanje baletne elegancije polaznici su kroz vježbe radili na mišićnom tonusu i pokretnosti zglobova te na osobnom razvitku u područjima kreativnosti i muzikalnosti. Za sudjelovanje u radionicama nije bilo potrebno plesno iskustvo.  Radionicu je vodila Oksana Brandiboura Kožul, solistica Baleta HNK Ivana pl. Zajca. Ove radionice su organizirane u sklopu prioriteta Zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Predstava Koreo lab

Radionice su održane u sklopu predstave Koreo lab

Plesne radionice za djecu vodio je Vitalij Klok, baletni solist i baletni majstor-pedagog ansambla suvremenog plesa. Na radionicama Vitalij je djecu upoznao s osnovnim plesnim i baletnim vokabularom ističući važnost glazbe te uspostavljanja odnosa pokreta i glazbe. Sudjelovala su djeca koja već imaju plesno iskustvo kao i djeca koja su se tek krenula upoznavati s plesnom umjetnošću. Ove je radionice su organizirane u sklopu prioriteta Potpora obitelji i mladima, projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Radionice za osobe koje nisu plesni početnici vodili su mladi članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca Michele Pastorini, Ricardo Campos Freire, Hélias Tur Dorvault i Maria del Mar Hernandez. Ove radionice su bile mjesto iznenađenja. Svaki dan drugi je član baletnog ansambla HNK Ivan pl. Zajca vodio radionicu suvremenih plesnih tehnika širokog dijapazona, od ‘floor work’-a s akrobatskim elementima do vođenog istraživanja kroz improvizaciju.

Sve su radionice organizirane s ciljem pružanja prilike građanima da osjete pozitivan učinak koji ples i umjetnost imaju na tijelo i duh, kao i prilike da razvijaju svoju kreativnost i muzikalnost. Veza između kulture, umjetnosti i zdravlja posebno je relevantna budući da Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

4. i 5. travnja, u večernjim satima održana je predstava Koreo lab u koreografiji i izvedbi članova ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca, koja je također bila besplatna za gledatelje. Predstava se sastoji od niza plesnih priča čiji su autori članovi ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca: Vitalij Klok, Michele Pastorini, Ricardo Campos Freire, Hélias Tur Dorvault i Maria del Mar Hernandez. Predstava je nastala iz želje unutar ansambla da se plesači koreografski izraze, a neki od njih su se prvi put okušali u koreografskim vodama. Izvedbe su bile dobro posjećene, a premijeri je nazočio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.