Ovogodišnje manifestacije kojima se obilježavaju Dani MO Luka održale su se proteklog vikenda, od petka 31. svibnja do nedjelje 2. lipnja. Za svoje sugrađane, Vijeće MO Luka i ove je godine organiziralo događanja iz područja zdravstva, kulture i sporta.

Mjerenje tlaka i razine šećera

Zdravstvena akcija provedena je u Verdievoj ulici pred ulazom u Mjesni odbor u petak 31. svibnja od 10 do 12 sati. Mjerenja su obavile djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Akciji se odazvalo 19 građana od čega 9 muškaraca i 10 žena. Dobna skupina od 29 do 65 godina bila je zastupljena sa 9, a ona od 65 godina i više sa 10 ljudi. Mlađi od 29 godina ove godine nisu pristupili mjerenju. Svaki građanin je po obavljenom mjerenju dobio knjižicu s rezultatima i upute da se javi svom liječniku, ukoliko su izmjerene vrijednosti izlazile iz referentnih.

16. „Likovni susreti u Jedrarskoj“

Tradicionalni „Likovni susreti u Jedrarskoj“, održali su se u subotu 1. lipnja. Bojazan od lošeg vremena srećom se pokazala neopravdanom, pa su mladi autori mogli slikati na lijepim  otvorenim prostorima mjesnog odbora. Nakon obavljenog prijavljivanja u Jedrarskoj, raštrkali su se po kvartu. Mlađi su se većinom odlučili za Kazališni park, a starije se moglo vidjeti od Mrtvog kanala do Molo Longa. Ove su godine brojem prijava podbacili osnovnoškolci od 1. do 4. razreda. Odazvalo se samo dvoje djece tog uzrasta. Učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola bilo je 34-ero, dok se likovnim susretima pridružilo 19 srednjoškolaca. Pod mentorstvom svojih profesorica Laure Herceg, Tee Paškov Vukojević i Nine Licul djeca su naslikala niz prekrasnih radova, koji će, pokazat će se to nešto kasnije, zadati priličnu „glavobolju“ članicama žirija.

A sastav žirija činile su dugogodišnje suradnice Mjesnog odbora Luka, Ania Škrobonja, Zlata Tomljenović i Sanja Marušić Vukasović. Nakon dužeg vijećanja odlučeno je da nagrade pripadnu:

u kategoriji 1. do 4. razred osnovnih škola – Lei Milotić

u kategoriji 5. do 8. razred osnovnih škola:

 1. mjesto – Niki Tonić
 2. mjesto – Luciji Mutishi
 3. mjesto – Ani Cvek

u kategoriji srednjih škola:

 1. mjesto – Nathalie Cunjak
 2. mjesto – Emi Cvetković

Zbog velikog broja izvrsnih radova žiri je dodijelio i dvije posebne nagrade mladim autorima srednjoškolskog uzrasta Hani Hirnig i Emily Cunjak.

Mora se još napomenuti da su „Likovni susreti u Jedrarskoj“ zbog zadane teme slikanja, a to su more, ribe, brodovi, gradske vizure…, već niz godina popratna manifestacija fFestivala mora i pomorske tradicije Fiumare, koji se na području MO Luka ove godine odvija od 28. svibnja do 5. lipnja.

10. KUP MO Luka u udičarenju

Nakon dužeg kišnog perioda i ovo je natjecanje proteklo u lijepom sunčanom danu. Odvijalo se u nedjelju 2. lipnja. Kako ovo natjecanje samo po sebi predstavlja njegu maritimne baštine, organizaciji su se osim Vijeća MO Luka i ŠRD Luben, pridružili i članovi organizacijskog tima festivala Fiumare.

Sudionici su isplovili u 10 barki u ranim jutarnjim satima prema vanjskoj strani Molo Longa. Riba se lovila do 12 sati nakon čega je slijedilo vaganje ulova na Gatu Karoline Riječke.  Moderatori ovog iznimno važnog dijela manifestacije bili su Nedo Pinezić i Jakov Karmelić (Fiumare). Profesionalno i nepristrano vaganje, te poduku o vrstama ulovljene ribe i načinu njihove pripreme obavio je Graciano Kuljanić, član ŠRD Luben-a. Na veselje sudionika, ove se godine u ulovu koji je ukupno težio 35.961 grama ribe, našao priličan broj arbuna, nešto fratara, jedna poveća plavica i mnoštvo ostalih vrsta ribe. Najuspješniji su nagrađeni u tri kategorije:

u kategoriji seniorki

 1. mjesto  – Nevenka Pribanić sa 2.380 grama ribe
 2. mjesto – Sandra Puž sa 1.488 grama ribe
 3. mjesto – Loredana Čudina sa 947 grama ribe

u kategoriji seniora

 1. mjesto – Anton Lenac sa 4.612 grama ribe
 2. mjesto – Robert Rogić sa 3.148 grama ribe
 3. mjesto – Mihajlo Skandović sa 2.892 grama ribe

u kategoriji juniora

 1. mjesto – Nicole Benko sa 1.039 grama ribe
 2. mjesto – Andrej Čudina sa 969 grama ribe
 3. mjesto – Dora Frančišković sa 698 grama ribe

Plaketa za najveću ulovljenu ribu, ove je godine pripala mladima. Radi se o fratru od 370 grama koju je ulovio junior, Andrej Čudina.

Pobjednik KUP-a je Anton Lenac čije će se ime naći na prijelaznom peharu za 2019. godinu.

Skip to content