U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke danas je održano interaktivno izlaganje i forum za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola pod nazivom „Zdravi grad: (N)e-nasilje“.

U sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“  održano je interaktivno izlaganje i forum na temu vršnjačkog nasilja korištenjem računala i pametnih telefona na kojem je sudjelovalo više od 50 učenika riječkih osnovnih škola.

Zdravi grad - (N)e-nasilje

Jadran Mandekić, voditelj projekta “Rijeka – zdravi grad”

Interaktivno izlaganje o problematici te vođenu diskusiju s učenicima vodili su Ines Lazarević Rukavina, v.d. voditeljica Odsjeka za prevenciju nasilja pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ te prof.dr.sc. Iva Sorta Bilajac Turina, također iz Zavoda. Tijekom izlaganja razgovaralo se vršnjačkom nasilju, s naglasnom na nasilje korištenjem računala i pametnih telefona, koji su dio naše svakodnevice (e-nasilje i cyberbullying).

U vođenoj diskusiji sudjelovali su učenici osnovne škole Nikola Tesla te osnovne škole Brajda, koji su vrlo aktivno i bez straha progovorili o ovoj problematici i na osnovi vlastitih iskustava. U diskusiji su sudjelovali dr.sc. Darko Roviš, v.d. voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZJZPGŽ te voditelj tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – Zdravi grad“, dr.sc Ljiljana Kordić, psihologica u Doma za odrasle osobe Turnić te voditeljica tematske grupe za cjelokupnu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i Jadran Mandekić, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Tijekom trajanja foruma, učenici su imali priliku anonimno odgovoriti na on-line anketno pitanje jesu li se ikada susreli s e-nasiljem. Odaziv na anketu bio je skoro 100%, a na kraju događaja obznanjeni rezultati.

Interaktivno izlaganje i forum jedan su u nizu događanja u sklopu ovogodišnje manifestacije Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja koji se u Rijeci održava od 9. do 12. listopada. Opći cilj manifestacije je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju, a festival je prilika da svi dionici u gradu Rijeci koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu te ga učine vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći. Festival se organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja čija je ovogodišnja tema „Mladi i mentalno zdravlje u promjenjivom svijetu“.