Jučer je, u organizaciji Grada Rijeke, održano online predavanje na temu mentalnog zdravlja mladih u doba pandemije naziva „Naša budućnost je u našim rukama“.

Uvodno je sudionike i sudionice pozdravila pročelnica Odjela za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj naglasivši koliko je bitno održavanje ovakvih i sličnih događanja koji za cilj imaju osvijestiti važnost psihološke dobrobiti mladih, posebno u ovako izazovno vrijeme.

Potom, sa svojim izlaganjima nastavile su predavačice, dvije vrsne stručnjakinje – izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić i psihologinja Katarina Banov. Sanja Tatalović Vorkapić izvanredna je profesorica pri Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci posljednjih 15 godina. U svom radu teži jačanju psihološke dobrobiti djece, mladih, ali i odgojno-obrazovnih radnika. Na događanju je prezentirala projekt PROMEHS koji predstavlja iskorak u dosadašnjim promotivnim i preventivnim programima jer, temeljem holističkog principa, teži pružiti profesionalnu i znanstveno utemeljenu podršku jačanju socijalno-emocionalnih kompetencija i otpornosti djece i mladih u dobi od 3 do 18 godina, ali i samih odgojno-obrazovnih radnika. u svrhu zaštite njihova vlastitoga mentalnog zdravlja.

Psihologinja Katarina Banov, doktorandica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci s izazovima mladih upoznaje se kroz izravan psihosocijalni rad u Udruzi za zaštitu obitelji Rijeka te aktivnim radom na besplatnom online psihološkom savjetovalištu Grada Rijeke „Sve je ok“. U održanom se predavanju osvrnula na probleme mladih Riječana, posebice onih u NEET statusu koji su suočeni s novim izazovima u pandemijsko vrijeme te dala prijedloge rješenja u modelu online psihološkog savjetovanja kroz portal Grada Rijeke svejeok!.

Zaključno je navedeno kako u pozitivnom promišljanju i optimističnom stavu leži ključ prilagodbe koji pomaže da i dalje tražimo načine kako da pandemiju okrenemo u svoju korist.