Organizacijski odbor „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ u Rijeci je pod nazivom „Oluja 27 Rijeka 2022“ organizirao obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Proslava je započela misom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom je s Trga 128. brigade HV-a krenula je Povorka ponosa i slave s Počasnim zastavnim vodom, povijesnim  postrojbama hrvatske vojske, veteranima Domovinskog rata, Gradskom glazbom Trsat i Prvim riječkim mažoretkinjama. Povorci su se na putu prema Mostu hrvatskih branitelja pridružila kolona koja je podignula zastavu na Kosi toranj uz pratnju KUD-a Zametski koren. Preko Delte preletio je avion Krila Kvarnera, uz padobranske skokove.

Oluja 27 Rijeka 2022

U ime Grada Rijeke počast je odala zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

Počast svim poginulim za slobodu i nezavisnost Hrvatske odana je minutom šutnje za sve poginule te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

U ime Grada Rijeke vijenac je položila zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, a vijence su položili i Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja PGŽ, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Majda Burić, izaslanik predsjednika Vlade RH Špiro Janović, predstavnici Ministarstva obrane, Primorsko-goranske županije, Ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a, povijesnih postrojbi te udruge Primorski Hrvat. Molitvu je predvodio msgr. Sanjin Francetić.

U prigodnom programu kojeg je vodila Nika Antolos nastupili su Duško Jeličić, Karin Kuljanić i Dječji zbor Brezice iz Ravne Gore, a program je završio s topovskim pucnjima Gradske straže Bakar i Varaždinske građanske garde te paljenjem 27 baklji za 27 godišnjicu Oluje.

U sklopu obilježavanja, jučer je Trsatska kula obavijena 25 metarskom zastavom Republike Hrvatske, a u riječku luku uplovili su brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Trsatska gradina obavijena hrvatskom zastavom_Primorski Hrvat

U sklopu obilježavanja, jučer je Trsatska kula obavijena 25 metarskom zastavom Republike Hrvatske (foto: Facebook Primorski Hrvat)

Na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine, u 5 ujutro počela je vojno redarstvena akcija Oluja. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja slavi se svake godine 5. kolovoza u Hrvatskoj, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu.