Predstavnici Grada Rijeke održali su oproštajni prijam za generalnog konzula Italije u Rijeci Paola Palminterija.

Povodom isteka njegova četverogodišnjeg mandata, Palminterija su primili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo suradnjom i nizom realiziranih projekata, naglasivši kako su tijekom ove četiri godine bitno unaprijeđeni odnosi između konzulata i Grada Rijeke, a u interesu prije svega talijanske nacionalne manjine, Republike Italije, kao i svih građana Rijeke i Hrvatske. Posebno je istaknuo Palminterijev angažman na unapređenju manifestacije  Dani talijanske kulture, koja je riječku kulturu obogatila nizom zanimljivih izložbi, koncerata i predstava.
„Osim toga, živjeli ste u Rijeci kao pravi Riječanin, sudjelujući na svim događanjima, a posebno me veseli što sam imao prilike vidjeti Vas na utakmicama NK Rijeke, sa šalom riječkog nogometnog kluba“, kazao je gradonačelnik, podsjetivši kako je i u Milanu, na utakmici Milana i Rijeke, nosio istodobno šal Rijeke i Milana.

Gradonačelnik se konzulu Palminteriju posebno zahvalio na sudjelovanju u realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, poput pomoći kod nedavnog predstavljanja projekata u Rimu ili pak iznimnom angažmanu u realizaciji izložbe “Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona”, koja je započela koncertom na Stradivarijevoj i Guarnerijevoj violini.

isteka njegova četverogodišnjeg mandata, Palminterija su primili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović

isteka njegova četverogodišnjeg mandata, Palminterija su primili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović

Zahvalivši se na toplim i emotivnim riječima, konzul Palminteri istaknuo je kako mu je najveći kompliment čuti da je pravi Riječanin.
„Rijeka je poznata po dobrodošlici i prihvaćaju svojih gostiju“, kazao je Palminteri, zahvalivši se gradonačelniku i Gradu Rijeci na iznimnoj suradnji i svemu učinjenom za talijansku nacionalnu manjinu u Rijeci, ali i za talijanske udruge u Italiji i svijetu. Istaknuo je tako projekt vraćanja skulpture dvoglavog orla na gradski toranj ili pak postavljanje višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u Starom gradu, kao velik doprinos unaprjeđenju odnosa s Italijom.

Poželjevši konzulu Palminteriju sreću u daljnjem životu i radu u veleposlanstvu u Kairu, gradonačelnik je konzulu kao podsjetnik na Rijeku darovao srebrnjak sv. Vida. Palminteri iz Rijeke nosi još jednu uspomenu. Naime, za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika, Palminteriju je na 2018. godine dodijeljena Zlatna plaketa “Grb Grada Rijeke”.

Skip to content