U Osnovnoj školi Gornja Vežica održana je primopredaja specijaliziranog kombi-vozila za prijevoz učenika s teškoćama, a u Odjelu produženog stručnog postupka ove škole otvorena je učionica s novim neurofeedback uređajem, nabavljenih sredstvima Grada Rijeke.

U OŠ Gornja Vežica provodi se produženi stručni postupak namijenjen učenicima s motoričkim teškoćama i cerebralnom paralizom, a u suradnji s Gradom Rijeka, sustavno se unapređuje i njihova svakodnevica. Tako je ove godine dotrajalo vozilo za prijevoz učenika s teškoćama zamijenjeno novim, specijaliziranim vozilom sa svom potrebnom dodatnom opremom te nabavljen uređaj koji se koristi u neurofeedback terapiji. Ova se terapija koristi u tretmanu poremećaja pažnje i koncentracije sa ili bez hiperaktivnosti, poteškoća učenja, poremećaja senzorne integracije, jezično-govornih poremećaja, poremećaja slušnog procesiranja, cerebralne paralize, gubitka govora kod odraslih, mucanja, razvojnih poremećaja (autizam). Primjenom neurofeedback metode kod navedenih poremećaja primjećuje se značajno poboljšanje u socijalnim interakcijama, komunikaciji, pažnji i koncentraciji.

U ime Grada Rijeke ključeve novog kombija školi uručio je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, a svečanoj primopredaji nazočili su i savjetnica iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Marina Peranić Ševeljević, ravnateljica Osnovne škole Gornja Vežica Bojana Matešin i Sanja Skočić Mihić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

“Iz gradskoga proračuna, godišnje se izdvaja preko milijun kuna godišnje za funkcioniranje škole. U tijeku je energetska obnova škole koja stoji oko 6 milijuna kuna. Nadam da će radovi biti završeni u roku i da će vam boravak u školi biti još bolji nego do sada”, kazao je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Specijalizirano kombi-vozilo vrijedno 195 tisuća kuna financirano je sredstvima Grada Rijeke. Nabava neurofeedback uređaja financirana na teret Proračuna Grada Rijeke u iznosu od 72 tisuće kuna, a Škola je na teret vanproračunskih prihoda utrošila dodatnih 15 tisuća kuna.

Obraćajući se okupljenima, ravnateljica Osnovne škole Gornja Vežica Bojana Matešin naglasila je kako Produženi stručni postupak, čiji program stručne pomoći pomaže učenicima s posebnim obrazovnim potrebama, uključuje pomoć u svladavanju odgojno-obrazovnih sadržaja, rehabilitacijske programe i interesne skupine za poticanje kreativnosti učenika. Kroz te programe do sada je prošlo 120 učenika. Ravnateljica je također dodala kako je novonabavljeni neurofeedback uređaj prvi takav uređaj u riječkim osnovkama.

OŠ Gornja Vežica osigurala je vlastita sredstva za logopedski aparat u vrijednosti od 18 tisuća kuna preko aukcije umjetničkih slika, pri čemu se ravnateljica se zahvalila i umjetnicima koji su nesebično donirali slike za ovu prigodu. To su Nenad Petronio, obitelj Bruketa, Ivan Blažević, Claudio Frank te obitelj Čulina.

„U odjelu se educiraju studenti s Učiteljskog fakulteta, polaznici učilišta Idem. Lijepu suradnju ostvarili smo i s Tehničkim fakultetom čiji su studenti u sklopu kolegija izrađuju asistivnu tehnologiju za nas izradili robotsku ruku. Zahvaljujem prof. Vrankiću i njegovim studentima. Ideja je da naš Odjel postane Centar potpore i za učenike iz drugih škola, putem kojeg bi se provodila stručna usavršavanja i osiguravalo potpora odgojno-obrazovne djelatnicima u  svrhu informiranja o razvojnim osobitostima i funkcioniranju učenika s teškoćama u razvoju, edukaciji pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika, razvijale nove inovativne metodologije i tehnike prenošenja znanja učenicima, surađivanje sa znanstvenom i sveučilišnom zajednicom kao i potpora i edukacija roditeljima/skrbnicima“, kazala je ravnateljica Osnovne škole Gornja Vežica Bojana Matešin.