Suradnjom tvrtke JGL, Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke osniva se JGL Muzej farmacije u Rijeci. Budući muzej nalazit će se u Užarskoj ulici u Rijeci, prostor se upravo uređuje, a planirano otvorenje je krajem rujna 2020. godine.

U godini europske prijestolnice kulture Rijeka će dobiti još jedan kulturni spomen – Muzej farmacije. Riječ je o dugo i pažljivo pripremanom projektu osnivača JGL-a, u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejem grada Rijeke.

O ideji osnutka Muzeja, izvan redovnog poslovanja tvrtke, ali vezanog na kulturu, znanje i tradiciju ljekarništva govorio je Mislav Vučić glavni izvršni direktor JGL-a, naglasivši kako Jadran galenski laboratorij baštini dugu ljekarničku tradiciju, na čijim je čvrstim temeljima izrasla u farmaceutsku kompaniju prepoznatljivog identiteta i međunarodnog ugleda. „Ovim ćemo muzejom građanima i posjetiteljima Rijeke prikazati ovu veliku i bogatu tradiciju ljekarništva koju baštinimo“.

Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora tvrtke i idejni začetnika muzeja kazao je kako projekt vode mladi ljudi koji su u njega ušli s puno strasti i entuzijazma. „Često se i rado vraćamo našim korijenima, proučavamo bogatu povijesnu građu o počecima ljekarničke aktivnosti na našem području koji sežu u daleku 1437. godinu, u kojoj se u zapisu gradskog notara Antona de Renna de Mutina nalazi prvi materijalni dokaz o ljekarniku – apotekariusu Antoniu Pertusanu iz Venecije, koji u zakup uzima ljekarnu na gradskom trgu.

„Prikupili smo preko 1500 muzealija, uključujući i dvije oficine u kojima su se primali liječnički recepti i obavljala ručna prodaja, pohranjivali i izdavali gotovi, magistralni i galenski lijekovi, ljekovite supstancije i druga sredstva za zaštitu zdravlja.„Čuvamo i vrijedne dokumente, knjige i predmete. U želji da trajno sačuvamo te svjedoke svoga vremena te da zaboravu ne prepustimo ono što nas je velikim dijelom strukovno i životno odredilo, već duže vrijeme razvijamo ideju o osnivanju Muzeja farmacije u Rijeci“, kazao je Usmiani. Zahvaljujem županijskoj ustanovi Ljekarni Jadran na čelu s ravnateljicom Ines Krajačević, magistrama Radmili Načeti i Marici Lulić,te prof. Vladimiru Grdiniću na doniranju vrijedne građe, kao i svesrdnoj podršci prof. Amira Muzura – istaknuo je Ivo Usmiani te dodao kako je ova godina pravi trenutak za osnivanje ovakve ustanove, s obzirom na to da u njoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, čemu i mi dajemo svoj doprinos.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke pod čijim će okriljem raditi JGL Muzej farmacije je kazao kako žele biti dobar i pogodan partner ovako velikoj korporaciji i uglednoj tvrtci. „Mi u svom fundusu već imamo zbirku vezanu uz farmaceutsku kuću ALGA, svojevrsnog prethodnika JGL koja je od malog laboratorija osnovanog uoči Prvog svjetskog rata postala velika farmaceutska tvrtka koja je imala izvanredan proboj na tržište zahvaljujući uspješnoj reklamnoj kampanji. Mi ćemo uz onaj stručni, ljekarski, obraditi i onaj društveni segment povijesti ljekarništva u Rijeci, jer je dobar dio ljekarnika bio nagažiran na čitavom nizu kutlurnih i drugih društvenih aktivnosti“, rekao je Dubrović

Osnivanje JGL Muzeja farmacije svesrdno su podržali Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je cijela priča nastala u fazi pripreme projekta EPK 2020, kada mu je, s obzirom na dugu i bogatu tradiciju grada u ljekarništvu, Ivo Usmiani predložio osnivanje muzeja. „Našli smo prostor na atraktivnoj lokaciji u Užarskoj ulici, a s obzirom na to da je Muzej grada ona institucija koja brine o povijesti grada, ovaj se projekt savršeno uklopio u njegovu djelatnost. Muzej će svojom atraktivnošću, posebnošću i edukativnim programom dodatno obogatiti kulturno-turističku ponudu Rijeke. Dobit ćemo još jednu zanimljivost, kako za građane tako i posjetitelje Rijeke, trajni spomen na ljekarničku baštinu našeg kraja te svojevrsno naslijeđe EPK, kazao je Obersnel.

Eva Usmiani Capobianco je kazala kako će se budući muzej nalaziti u Užarskoj ulici u Rijeci. „Prostor se upravo uređuje, a planirano otvorenje je krajem rujna 2020. godine. Muzej će imati desetak cjelina, vanjski predprostor – Hortus Sanitatis, suvenirnicu, vremensku lentu ljekarništva u Rijeci, galenski i analitički laboratorij, značajna imena za povijest ljekarništva, knjižnicu s 30 farmakopeja – knjiga koje sadrže upute za identifikaciju složenih lijekova, zonu ljekovitog bilja i dvije oficine kao centralni eksponat. Sve će biti popraćeno multimedijom i virtualnom stvarnošću, Dio muzejske građe već je prikupljen, ali vjerujemo  da građanima imaju još puno toga što se čuva u privatnim zbirkama. Stoga pozivamo sve one koji imaju bilo što iz ljekarničkog arhiva (dokumente, knjige, zapise…) ili inventar (pribor, posuđe, vage…), dan nam posude, ustupe ili prodaju i time pomognu osnutak muzeja“, kazala je Usmiani Capobianco.

Za sve takve donacije, posudbe ili prodaju materijala, zainteresirani se mogu javiti Brigiti Živanović, na broj 098 6295 99 ili mail adresu brigita.zivanovic@jgl.hr.