Tristotinjak učenika riječkih i županijskih osnovnih škola obilježilo je Svjetski dan nepušenja čiji je ovogodišnji moto „Pušenje – krade ti dah“.

Izložbom učeničkih plakata na postamentima na Korzu i simboličnim formiranjem pluća, točnije jedno nezdravo i jedno zdravo plućno krilo, uz efekte dima i balončića, učenici od 3. do 7. razreda obučeni u prigodne ujedno su obilježili i kraj ciklusa programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“.

Postavljena izložba s plakatima nastalim u sklopu Treninga životnih vještina

Postavljena izložba s plakatima nastalim u sklopu Treninga životnih vještina

Kako je kazao Darko Roviš, voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, važno je isticati štetnost pušenja, budući da je ono povezano s više od 60 bolesti, a od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umire oko devet tisuća ljudi. Simboličnim formiranjem plućnog krila na Korzu željelo se upravo na današnji dan upozoriti na posljedice koje pušenje ima na respiratorni sustav.

Trening životnih vještina je univerzalni preventivni program. Provodi se u školskom okruženju, a namijenjen je ukupnoj populaciji učenika od 3. do 7. razreda. Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti, čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda.

Učenici izradili plakate o štetnosti pušenja, ali i drugih ovisnostiUčenici izradili plakate o štetnosti pušenja, ali i drugih ovisnosti

Učenici izradili plakate o štetnosti pušenja, ali i drugih ovisnosti

Interaktivnim radom pod vodstvom razrednika ili školskog stručnog suradnika, dodatno educiranih za provedbu, učenici razvijaju niz vještina koje ih čine kompetentnijim i spremnijim za djelotvorno suočavanje sa životnim izazovima (osobne vještine samoregulacije, komunikacijske i socijalne vještine te vještine odupiranja). Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija već 14 godina podupiru provedbu ovog programa u osnovnim školama.

Obilježavanje su u sklopu „Svibanjske inventure zdravlja“ organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Gradom Rijekom, projektom „Rijeka – Zdravi grad“.