Na prostoru ispred Kosog tornja, gdje se trenutno odvijaju arheološka istraživanja Trga pul Vele crikve, otkriven je veliki kameni sarkofag za kojeg arheolozi smatraju da datira iz 4. ili 5. stoljeća.

Sarkofag se nalazi točno ispred pročelja jedne od najstarijih ranokršćanskih bazilika u Rijeci, a čiji su ostatci uz prekrasne primjerke mozaičnih podova pronađeni zapadno od Kosog tornja.
Sudeći po načinu izrade i njegovom smještaju arheolozi pretpostavljaju da datira iz istog razdoblja kao i bazilika. U tom povijesnom periodu nije bio običaj stavljati grobne priloge te s toga ne očekuju da će naići na nešto više od samog sarkofaga, smatraju u riječkom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Sarkofag govori da se radi o imućnom i važnom pokojniku, iz razloga što je ovakav način sahrane u ono vrijeme bio izuzetno skupocjen, kazao je voditelj ovogodišnjeg istraživanja u riječkom Starom gradu Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Osim sarkofaga tijekom novih iskapanja pronađeni su ostaci zida rimskih termi, veće količine ljudskih kostiju koje su nastavak masovne srednjovjekovne grobnice otkrivene prošlim iskopavanjima, a datira od 16. do 18. stoljeća.

Novootkrivene kosti, od kojih su neke bile netaknute unutar svojih grobnih mjesta dok su druge uslijed kasnijih gradnji pronađene porazbacane, ostaci su manjeg broja pokojnika koje će prebaciti u kosturnicu na Drenovi, zajedno s ostalim već ekshumiranim primjercima. Na ovom prostoru pronađeno je više od 1200 posmrtnih ostataka osoba što sve skupa trebalo detaljno u budućnosti izučiti, posložiti i dokumentirati.

Skip to content