Tijekom proteklih godina u Upravnoj zgradi bivše rafinerije šećera provedena su povijesno-umjetnička i arhivska istraživanja te statička ekspertiza i monitoring konstrukcije. Provedena su i obimna konzervatorsko-restauratorska istraživanja na stucco dekoracijama, zidnim slikama i bojanim slojevima zidnih ploha, kojima se pridodaju i nedavno otkrivene freske na sjevernoj strani drugog kata.

Sredinom 2003. godine započet je Program zaštite i očuvanja Upravne zgrade bivše rafinerije šećera koja se nalazi u Ulici Petra Krešimira IV. na broju 28, a nosi status pojedinačnog kulturnog dobra registriranog 1970. godine.

Tijekom konzervatorsko-restauratorskih istraživanja građevine, drugi kat se pokazao kao najreprezentativniji s raskošnim zidnim oslicima. Njima se pridodaju nedavno otkrivene freske na sjevernoj strani drugog kata (soba 27) na kojima se trenutno provodi čišćenje i restauracija.

Novo otkrivene freske obiluju motivima genre scena i veduta uokvirenih arhitektonskim elementima, a stilski podsjećaju na kasnobarokne nalaze u sobama 21 i 22 koji se mogu pogledati u Virtualnoj šetnji Upravnom zgradom bivše rafinerije šećera.