Povodom Dana državnosti danas je na Gornjem Zametu, u Ulici Bogomira Ćikovića Marčeva, svečano otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima iz Domovinskog rata koji su živjeli u ovom dijelu Rijeke: Nebojši Đikiću, Nevenku Grbcu, Darku Modriću, Zdravku Mulcu i Ivi Stipanoviću. Spomen obilježje otkrili su članovi obitelji poginulih Zamećana.

Događaju koji je organiziralo Vijeće Mjesnog odbora Gornji Zamet prisustvovali su, uz članove obitelji poginulih branitelja i predstavnike braniteljskih udruga, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš i ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević.

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš i ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević odaju počast poginulim Zamećanima

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš i ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević odaju počast poginulim Zamećanima

Odajući počast petorici poginulih branitelja s Gornjeg Zameta Nikola Ivaniš kazao je kako izražava duboko poštovanje prema žrtvi ovih mladića koji su za slobodu domovine dali najvrjednije, svoj život.

– Spomenik poginulim braniteljima podsjetnik je za sve nas, spomenici postoje da bi se sjećali i nikad ne zaboravili, a uvjeren sam da će zahvaljujući spomen obilježju na ovom mjestu gdje dolazi mnogo djece i mladih, i oni znati više o 1991. i Domovinskom ratu  – kazao je Ivaniš izražavajući sućut  obiteljima  poginulih Zamećana.

Obitelji poginulih branitelja odale su počast svojim najmilijima

Obitelji poginulih branitelja odale su počast svojim najmilijima

U ime Grada Rijeke N. Ivaniš i D. Fadljević na spomenik su položili cvijeće i zapalili svijeće, a polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća počast poginulima odale su obitelji poginulih, predstavnici Vijeća MO Gornji Zamet, braniteljskih udruga i KUD-a „Zametski koren“.

Izrada i postava spomen obilježja na Gornjem Zametu financirana je sredstvima mjesnog odbora i sastavni je dio uređenja odmorišta i sportsko-rekreativne zone u Ulici Bogomira Ćikovića Marčeva.