Neodgovorni pojedinci otuđili su reljefe koje je Grad Rijeka u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Udrugom Mandala postavio u kanjonu Rječine.

Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem promovira Riječke šetnice od njihovog začetka. U suradnji sa raznim udrugama i školama organizira razne aktivnosti tokom cijele godine, te ih zajedničkim snagama uređuje i poziva na njihovo korištenje.

Tako je prošle godine za vrijeme Europskog tjedna mobilnosti Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke je u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Udrugom Mandala postavio četiri reljefa.

 

Učenički radovi su postavljeni 20. rujna 2018. godine na dionici Riječkih šetnica od Banskih vrata prema Mlinu Žakalj, kao početak projekta oplemenjivanja trase umjetničkim radovima. Projekt je uveden u kurikulum škole, te je planiran njegov razvoj kroz projektnu i terensku nastavu kroz vodstvo profesorica Mirte Grandić i Zrinke Kralj, te ostalih kolega u školi. No s obzirom na razvoj situacije projekt postaje upitan.

Naime, profesori škole su 30. prosinca 2018. godine uočili da su od četiri postavljena reljefa, tri nasilno otuđena tj. ukradena. Postavljene skulpture bile su pričvršćene utorima od čeličnih šipki u kombinaciji sa vezivnom smjesom.

Nažalost, neodgovorni pojedinci ne prepoznaju važnost ovakvih projekata i međusobnih suradnji, te uskraćuju građane i posjetitelje šetnice za nove vrijednosti koje se nastoje postupno ugraditi.

Pozivamo građane da Gradu Rijeci dostave informacije koje bi mogle pomoći da se u najkraćem mogućem roku pronađu ukradena umjetnička djela. Informacije se mogu dostaviti Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, putem e-maila urban@rijeka.hr ili telefona 051/209-450.